Повежи се
На врх

Принц Филип Карађорђевић и Принцеза Даница траже заштиту Крунске улице од грађевинских предузимача

Принц Филип Карађорђевић и принцеза Даница, Друштво за улепшавање Врачара и Друштво за уређење и улепшавање Крунског венца упутили су отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу и председници Владе Ани Брнабић у коме траже да се Крунска улица на Врачару заштити од безобзирних грађевинских предузимача.

Иако је предлог такве одлуке пред Владом Србије још од прве половине октобра ове године, кабинет Ане Брнабић већ скоро два месеца није усвојио одлуку којом би Крунска улица била заштићена од дивљег инвеститорског урбанизма, наводи се у писму достављеном медијима, уз напомену да је захтев прослеђен и министарки културе и информисања Маји Гојковић.

„Крајње смо непријатно изненађени овом чињеницом јер је наведена одлука у потпуности исправна, легитимна и предложена од стране јединих меродавних и надлежних институција – Завода за заштиту споменика културе града Београда и Републичког завода за заштиту споменика културе“, наводи се у отвореном писму које је поред председника Републике И председнице Владе, упућено и министарки културе Маји Гојковић.

Иницијативу је подржала група од 26 јавних личности и истакнутих стваралаца у култури.

„Ван сваке сумње је да јавни интерес и заштита културног наслеђа налажу да се Крунска улица, која је до скора уживала статус претходне заштите, мора трајно заштитити. У наведеном предлогу одлуке се јасно истиче да Крунска улица представља једну од „најрепрезентативнијих“ београдских улица и има посебну културно-историјску и архитектонску-урбанистичку вредност као и да њено наслеђе представља појединачно и у целини посебно вредан сегмент укупног непокретног културног наслеђа старог дела Београда“, навод се у писму

rts

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Вести са српског двора