Повежи се
На врх

Старији од земље, мудрији од света

У хебрејској традицији, број година се рачунао по поштовању које особа има. Тако је, наводно, Мојсије имао 900 година.  Ови краљеви и краљице су заиста били, или су и даље дуговечни, а готово цео живот су провели на трону. Ово је прича о најдуговечнијим монарсима у историји.

Жена у наранџастом

Краљица Беатрикс од Холандије владала је пуне 33 године, од 1980. до 2013. Рођена је 1938. године, а Други светски рат провела је у Уједињеном Краљевству. На престо долази по абдикацији мајке – краљице Јулије. Примарни задатак био јој је очување монархије и модернизација земље. Бави се и вајарством, једрењем, тенисом, скијањем и јахањем. Абдицирала је у корист актуелног краља, Виљема-Александра.

Обновитељ монархије

Шпански краљ, Хуан Карлос I, био је први монарх у тој земљи који је владао после диктатуре генерала Франциска Франка. На трон је дошао после смрти бруталног диктатора, 1975. године, а ту се задржао пуних  38 година, до 2014. године, када је абдицирао у корист сина Фелипеа.

Интелектуалац у ратној униформи

Шведски владар, краљ Карло XVI Густав, на трону је пуних 45 година, од 1973. године. Занимљиво је да се он, по свршетку средње школе, добровољно пријавио да служи у шведској армији и морнарици, где је провео две и по године. Успешно је завршио студије историје, политичких наука, социологије и економије.

Одликована сликарка

Краљица Маргарета од Данске је још владајући монарх од 1972. године, пуних  46 година. Она је успешна сликарка, а у младости је активно излагала свије радове. Носилац је најећих одликовања Данске и око 100 других земаља. Недавно јој је преминуо супруг, принц Хенрик, са којим је била у браку 52 године.

Апсолутни владар малог раја

Султан од Брунеја, Хасанал Болкиах, на власти је од 1967. године, дакле пуну  51 годину.  Владар мале остврске земље сматра се једим од најутицајнијих људи света због великог богатсва које поседује. Он је последњи апсолутистички монарх, доноси законе по сопственом нахођењу и нема скупштину, већ само савет. Султан врши функцију премијера земље и врховног команданта.

Боже спаси краљицу

Краљицу Елизабету не треба посебно представљати. Убедљиво најпознатији владар на свету је на трону од 1953. године, пуних  65 година. Она је и најдужи владајући женски монарх у историји.

Отац нације и једногодишња туга

Краљ Рама IX био је владар Тајланда пуних 68 година. Он је на трон дошао 1948. године, када је његов брат абдицирао. Увек је био заинтересован за нове технологије и пуно новца је улагао у напредак Тајланда. Био је омиљен у народу, толико да су га сви сматрали оцем јер је водио рачуна о народу. Умро је 2016. године и земља је била у жалости пуних годину дана.

Фото/илустрација: ArtStation, Mateusz Katzig

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине