Повежи се
На врх

Одлазак краља који је 70 година био без круне

Више десетина хиљада људи одало је пошту преминулом румунском краљу Михаелу, а његовом испраћају су присуствовали бројни чланови европских краљевских породица, међу којима су били и српски престолонаследник и принцеза.

Црквеном обреду у Букурешту и сахрани у Краљевској Катедрали у Куртеа де Арђес присуствовали су и Краљ Карл XVI Густав и Краљица Силвија од Шведске, Краљ Хуан Карлос и Краљица Софија од Шпаније, Принц од Велса (Принц Чарлс), Принцеза Муна ал-Хусеин, мајка краља Абдулаха II од Јордана и многи други. Краљ Михаило је сахрањен поред своје супруге, краљице Ане, која је преминула у августу 2016. године. Његов отац Карол II такође је сахрањен у истој катедрали. Његова кћерка Принцеза Маргарета сада је старешина румунске Краљевске куће.

Краљ Михаило је био син брата Краљице Марије (Карол II) и Њеног Величанства Краљице Jелене, која је била сестра грчког краља Александра I, деде Њ.К.В. Престолонаследника Александра. Српска краљевска породица је веома блиска са Принцезом Маргаретом и целом румунском краљевском породицом.

– Потресно је да је Његово Величанство Краљ Михаило чекао седамдесет година да румунска круна буде стављена на њега. Било је јако дирљиво чути гласно скандирање великог броја окупљених грађана ‘монархија, краљевина…!’. Његово Величанство је био сјајан човек, изузетно поштован од свих – рекао је српски Престолонаследник Александар.

Краљ Михаило, чукунунук британске краљице Викторије, први пут је ступио на румунски престо 1927. године, када је имао шест година, владајући три године, након што се његов отац Карол II одрекао права на престо. Поново је постао краљ 1940. године, након што је Карол II поново абдицирао. Краљ Михаило је владао све док га комунисти нису присилили на абдикацију последњег дана 1947. године.

фото: АП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине