Повежи се
На врх

Изложба „краљевски намештај“ на Краљевском двору

Престолонаследник Александар II Карађорђевић свечано је отворио изложбу „Краљевски намештај“ на Краљевском двору на Дедињу. У оквиру поставке изложени су делови намештаја које су за Краљевски двор куповали Краљ Александар I и Краљ Петар II, у периоду између 1929. и 1941. године.

– Веома сам срећан што организујемо ову изложбу на 130. годишњицу рођења мог деде, Његовог Величанства Краља Александра I од Југославије, великог државника, човека који је изнад свега волео своју земљу и свој народ. Године 1929. Краљ је завршио изградњу овог изузетног здања, коју је финансирао искључиво приватним средствима. Исте године уселио се у њега са својом супругом и њихова три сина, престолонаследником, будућим Краљем Петром II од

Југославије, Принцом Томиславом и Принцом Андрејем. Краљ је ово здање постепено претворио у краљевски двор, иако му је првобитна намера била да то буде искључиво приватна кућа изван града. Мој деда, Краљ Александар I од Југославије, током свог школовања изучавао је дизајн, а касније је био веома заинтересован да допринесе дизајну многих зграда широм Београда. Ова драгоцена изложба краљевског намештаја богати наше сећање и снажи нашу свест. Истовремено, она је сентиментална јер је лична, и племенита јер нас подсећа да смо само део непрекинутог низа који је зачео, развио и сачувао европску цивилизацију кроз векове, део низа који чине наши преци и наши потомци – рекао је Престолонаследник Александар у свом обраћању.

Посетиоци ће бити у прилици да у оквиру поставке виде столице и фотеље које су користили чланови краљевске породице у библиотеци, затим радни кабинет Краља Александра I и Краља Петра II, кревет Краља Александра I и Краља Петра II, сточић и столице које су користили краљ Петар и краљица Марија у Златном салону Краљевског двора, ноћни сточић Краљице Марије, историјске фотографије и много тога другог. Занимљив део изложбе чине и рачуни и потврде плаћања краљева за набавку намештаја, домаћим и страним фирмама, као и скице и нацрти намештаја за Краљевски двор фирме Бернхард Лудвиг и руског архитекте Николаја Краснова. Аутори изложбе су Андрија Шошић и Александра Љубић.

Изложба „Краљевски намештај“ на Краљевском двору биће отворена за обилазак радним данима до 21. новембра, у терминима посете од  11 и од 14 часова, уз претходну најаву канцеларији Њ.К.В. Престолонаследника Александра на телефон 011/306-4000 или мејлом на адресу kancelarija@dvor.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Вести са српског двора