Повежи се
На врх

Богатији од најбогатијих

Гламур, престиж, приватни авиони, све је то саставни део живота владајућих краљевских породица на Старом континенту. Иако свако од њих има позамашну суму новца на свом банковном рачуну, неки ипак имају „дебљи“ конто од других.

Било да су наследили богатство, или покренули сопствени бизнис, количина богатства коју поседују је баснословна. Ово су најбогатије „крунисане главе“.

 • Принц Алберт од Монака је „глава“ државе која је постала прави рај за богате широм света. Највеће светске компаније имају седиште управо у Монте Карлу, а уз то нема пореза на луксуз. Његово богатсво се процењује на 2,5 милијарде фунти.
 • Велики војвода Хенри од Луксембурга је следећи најбогатији владар. Он је своје богатство стекао наследством, али  и преко активног рада у различитим фондовима. Директор је фондације „Чарлс Дарвин“, чије је седиште на оствру Галапагос. Његово богатство процењује се на 3 милијарде фунти.
 • Принц Ханс Адам од Лихтенштајна владар је мале запдноевропске земље која броји свега 40 хиљада грађана. Током живота је скупљао вредна уметничка дела, и зато му се богатство му се процењује на 4 милијарде фунти.
 • Краљ Хамад од Бахреина је први краљ ове азијске земље.  Захваљујући њиховој финансијској политици, постао је владар земље са најбржим економским развојем у Азији. Бахреин је претходних година био један од највећих извозника нафтних деривата. Богатство краља се процењује на 3,5 милијарде фунти.
 • Султан Кабос Бин Саид од Омана је владар још једне арапске земље, чије богатство почива, такође, у нафти, али и у пољопривреди. Султанова „тежина“ је баснословних 6 милијарди фунти.
 • Шеик Тамир Бин Хамад од Катара је следећи владар који има „дубок џеп“. Катар је такође „царство нафте“. Шеиково богатство се процењује на 7 милијарди долара.
 • Шеик Сабах од Кувајта је владар снажне економске силе у Азији. Укупно 10 одсто светских резерва нафте се „копа“ у овој земљи, она представља 50 одсто БДП-а Кувајта. Благо шеика се процењује на 9 милијарди фунти.
 • Краљ Вилхелм Александер од Холандије је један од најпрепознатљивијих владара света. Познато је да је пољопривреда главни извор за „Орање“ (Орање је назив који се користи за Холандију, у букалном преводу значи „Наранџасти“, као и „Лале“). Годишњи буџет за пољопривреду им је више 18 милиона евра. Осим тога, краљ има и вредне уметнине и гламурозне палате. Богатсво „краља лала“ је веће од 10 милијарди фунти.
 • Султан Хађи од Брунеја је владар мале, али изузетно богате земље. Природни гас је глави производ ове државе и његов извоз је око 90% укупног годишњег БДП-а. Богатство му се процењује на 24 милијарде фунти.
 • Шеик Калифа од Абу Дабија је човек који је од пустиње направио економски центар. Његовом заслугом су Уједињени Арапски Емирати постали једна од најбогатијих земаља Азије. Разлог је, погађате, нафта. Његово богатство износи невероватних 30 милијарди фунти.
 • Краљ Салман од Саудијске Арабије је увек инсиситирао на унапређењу привреде и довођењу инвеститора. Његов син, принц Мухамед, кренуо је очевим стопама па чак постао и успешан привредник у земљи. Краљ „раја нафте“ се процењује на 40 милијарди фунти.
 • Најбогатији владар данашњице је краљица Елизабета. Краљица „земље у којој сунце никад не залази“ има поседе на свим континентима света. Вредност свих уметнина и артефаката је немогуће проценити. Лични буџет краљице износи 60 милијарди фунти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине