Повежи се
На врх

Библија у пламену

Једна од најстаријих сачуваних примерака Библије у Великој Британији, која се чува у цркви Светог Гвиндалфа у Велсу,  биће приказана народу поводом обележавања јубилеја, 400 година од њеног настанка, преноси ББЦ.

Библију су оштетили Французи у последњој инвазији на Британско полуострво 1797. године. Француска војска, потпомогнута ирским узурпаторима, цепала је странице Библије како би листовима потпалила ватру и угрејала се. Инвазија у трајању од само једног дана, начинила је велику штету. Око 60 процената тома сачувано је до данас. Она је две године држана у посебном заштитном депоу. Водила се као нестала до 1990. године, када је пронађена у цркви где се и данас налази.

– Оно што је чини изузетном је чињеница да је преживела инвазију Британије пре толико година и да је најстарија Библија на територији Велса“, изјавио је др Џон Морган-Гуј, почасни истраживач  у тројству Св. Давида. „Срећом, већи део  Библије је остао нетакнут и морамо радити на његовом очувању, али не желимо да је рестаурирамо зато што је она интересантна због свега што је преживела и што је чини посебном“, додао је Морган-Гуј.

Библија ће током јануара бити изложена на Универзитету Св. Давид, након чега путује у националну библиотеку у Абериствију, а даље кретање ће бити накнадно утврђено.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине