Повежи се
На врх

Белгијска краљевска породица блиска народу

Белгијска краљевска породица припада династији Сакс-Кобург-Гота и представља једну од најугледнијих краљевских породица у свету. Ипак, неколико интересантних детаља издваја их од класичног кодексапонашања краљевских породица.

Краљ Филип и краљица Матилда су своју децу одгајали билингвално. Њихово четворо деце перфектно говоре француски и холандски. На двору говоре француским језиком, док су се школовали на холандском. Ово им помаже када посећују северну регију земље, Фландрију, где се говори језик сличан холандском, док на југу, у Валонији, говоре француски.

Краљица Матилда је прва краљица која је рођена у Белгији. Друге краљице пореклом су из Немачке, Италије, Мађарске, Шведске, Шпаније и Француске.

Краљевски пар нема сталне дадиље, само кад обоје нису код куће.

Краљ Филип свако јутро лично вози своју децу у школу пре одласка на посао у палату.

Белгијски краљ Филип у позоришту

Краљевски пар је децу водио на представе познатих белгијских телевизијских личности „Самсона и Грета“. Они би на представу дошли као и сви други, неприметно, како би њихова деца могла да уживају у представи као и остали.

Принц Лорен је велики љубитељ животиња. Сматра да можемо много да научимо од њих.

Тетка краља Филипа, краљица Фабиола, писала је приповетке за децу. Једна од њих, „Индијанске водене лале“, претворена је у забавни парк у близини границе Холандије и Белгије.

Краљевски пар постаје кум сваком седмом детету у породици рођеном на територији Белгије. „Кумче“ ће бити позвано на божићни концерт у палати када напуни 15 година, а по рођењу добиће поклоне. То се десило до сада четири пута.

Деца краљевског пара користе презиме Ван Белги (Van Belgie), што би у буквалном преводу значило „од Белгије“.

Извор: Ројал централ/www.royalcentral.co.uk

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине