Повежи се
На врх

За храброст и службу отаџбини (други део)

Наставак приче о медаљама и одликовањима Краљевине Србије кроз историјска раздобља и промене краљевских династија.

Држава Србија је маја 1903. године била жестоко уздрмана. Драгутин Димитријевић Апис одлучио је да, са неколицином официра, убије краља Александра Обреновића. Био је успешан у својој намери и тиме је угашена директна лоза ове династије. Након тога је на власт дошао владар из династије Карађорђевић, Петар.

Карађорђева звезда, фото: Новости

„Чика Пера“ је одмах по ступању на престо забранио коришћење Ордена кнеза Милоша. Њега је заменио Орден Карађорђеве звезде.  Управо овај орден је сада први у рангу, уз Орден Светог кнеза Лазара, Орден белог орла и Орден Светог Саве. Сваки мушки члан владајуће породице имао је право на овај орден. Ношен је на црвеној ленти и на себи је имао грб са четири оцила. Неки од носилаца били су краљ Петар I, краљ Александар I,

Крст милосрђа, фото: Пинтерест

Руски цар Николај II, албански краљ Зог I и румунски краљ Карољ II. Такође, у спомен крунисању краља Петра направљена је Споменица крунисања краља Петра. На аверсу била је глава краља Петра а реверсу речи „Успомена на крунисање Краља Петра“. Ратови су обележили еру владавине Карађорђевића, када је држава проширена за чак пет пута. Први од тих великих ратова били су Балкански ратови (1912-1913).

Пре свега то су биле Медаље за храборст. Имале су два степена: сребрни и златни. Ношене су на црвеној траци а аутор је био Ђорђе Јовановић. Споменица Балканских ратова дедељивана је свима који су учествовали у борбама на фронту. На аверсу су биле угравиране речи „Освећено Косово“, а на реверсу грб Краљевине Србије. Крст милосрђа  додељиван је искључиво командантима и особљу које је учествовало у рату. На аверсу је био угравиран грб Србије, а реверсу година победе, „1912“.

Споменица Балканског рата, фото: Лимундо

Споменица Другог балканског рата била је иста као и споменица рата са Бугарском 1885/6. године. На аверсу је био анаграм краља Петра, а на позадини година „1913“ . Одликовања су додељивана личностима као што су биле : војвода Радомир Путник, генерал Петар Бојовић, Павле Јуришић Штурм, Степа

Медаља за храброст, фото: Колекционар

Степановић и многи нижи официри. Још једна новина у периоду након Балканских ратова јесте било увођење Медаље за храборст „Милош Обилић“.  Слична медаља коришћена је у краљевини Црној Гори а носила је име „Медаља Обилића“. У аверсу је био портрет Милоша Обилића са његовим исписаним именом, а на реверсу је био  крст са укрштеним мачевима и натписом „За храброст“. Медаља се израђивала од злата и сребра. Лента те медаље је била црвена.

Краљ Петар се у јуну 1914. године повукао са власти и престо оставио свом сину, регенту  Александру. Он је водио земљу кроз крвави пир Првог светског рата. Тада су установљена нова одликовања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи