Повежи се
На врх

(ВИДЕО) Осамдесет година од јуначког чина и страдања поручника Божидара Жугића

У уторак 13. 4. 2021 навршава се 80 година од великог херојског дела официра Краљевине Југославије поручника Божидара Жугића, чији морал није познавао предају као опцију већ само борбу за одбрану своје земље, народа и војничке части.

Током првих копнених најезди фашистичког агресора, у априлском рату, поручник Жугић се нашао у десетом пешадијском пуку у Бачкој и водио жестоке борбе заједно са својим саборцима војницима Краљевине Југославије против суровог непријатеља.

Дана 13. 4. 1941- . након седам дана херојског опирања непријатељу у вазхуху, на копну и води, наша авијација и морнарица делом биле су неутралисане од надмоћног и тада охрабреног непријатеља. Агресор врши тада појачане нападе пешадијским и оклопно механизованим јединицама. Хортијевске фашистичке формације извршиле су инвазију са севера наше земље и сусреле се у пољима места Гложан у Бачкој са десетим пуком Југословенске Краљевске војске.

Два команданта, Хортијевски и Краљевине Југославије уместо борбе започели су преговоре. Део војника пука Краљевине Југославије увидевши преговоре предаје, иступило је на челу са поручником Божидаром Жугићем који се обратио свом команданту, упозоривши га и упитавши га да ли се тако брани отаџбина. На то је свом команданту пуковнику такоће рекао да он као југословенски официр не може то прихватити и дозволити чин предаје без борбе нити погазити заклетву. Затим је извукао пиштољ испод своје официрске пелерине и усмртио свог команданта а одмах затим и Хортијевског команданта. Непријатељ шокиран и бесан митраљезима из тенкова покосио је поручника Жугића и 16 војника, а поручника Жугића и прегазио тенком.

Поручник Божидар Жугић спречивши званичну предају и казнивши оба команданта, одбранио је част народа и војске а конкретно усмртивши агресорског команданта противнику нанео војнички, морални пораз тог дана свесно саможртвовајући се.

За тај чин су чак и највиши официри Тречег Рајха изјавили дао је жртвовање за свој народ, кажњавање претпостављеног, спречавајући тиме предају – највиши морални чин официра, ако и да војска која има таквог појединца треба да буде изузетно поносна.

 

Пореклом из Пљеваља и са Дурмитора, Божидар је био као мали веома инспирисан и васпитаван причама о јунаштву предака, народним јуначким песмама које је и сам писао и рецитовао. Праунук је чувеног јунака Мића Жугића из Херцеговачког устанка 1875 по оцу Вукашину и праунук по мајци Марији чувеног хероја војводе Трипка Џаковића. Имао је три брата – Саву, Александра и Витомира, који су такође страдали током рата. Сестра Савета је преживела, једина од петоро деце Вукашина и Марије Жугић, часне породице из Пљеваља.

Неговање културе сећања на дело храброг официра

Годинама се већ окупљају и сви поштоваоци овог дела са простора бивше Југославије.

Највернији су одувек били мештани Словачке заједница у месту Гложан који чувају сећање на великог хероја нашег народа и штите ово дело од заборава. Сваке године од дана страдања 13. 4. 1941, чак и током свих година СФРЈ када је Божидар Жугић био у сенци јер није припадао ни четницима ни партизанима већ живео само у духу патриотизма као главној смерници, мештани села Гложан и околних места обележавају овај тужни али изнад свега јуначки и свети дан.

Побратимили су се са општином Жабљак одакле су Божидарови корени, окупљају се сваке године, обележавају на више начина сећање, образују децу у школи о том једном од највећих патриотских чинова 1941-1945 у Европи који се десио у Бачкој, управо у њиховом месту Гложан. Сваке године генерације ђака четвртог разреда имају обавезу у школи да одржавају гробно место страдалих војника на челу са поручником Жугићем.

Продуцент Ранка Велимировић којој је Божидар Жугић био рођени ујак, ћерка рођене Божидарове сестре Савете, бавила се овим херојским делом и одржавала га на више начина, а између осталог направила и документарни филм „Бесмртни поручник у смрт са осмијехом“.

 

Управо је отворено и неколико значајних изложби са изузетним поставкама посвећеним хероју поручнику Божидару Жугићу а неке од њих су Април ’41. у Дому Војске у Београду, Завичајном Музеју Пљевља, СУБНОР Крагујевца итд.

Документарни филм „Бесмртни поручник у смрт са осмијехом“ ће бити приказан и на фестивалу документарног филма, а у оквиру Омажа Здравку и Ранки Велимировић 19. априла 2021.

Преузето са: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости