Повежи се
На врх

У Краљевини Југославији највише се јела шљива, а пила шљивовица

Аустријски листови пишу, а Правда то 14. јануара 1938. преноси као главни текст на насловној – о томе како је након конференције у Пешти Аустрија „још више учврстила независност“.

– Аустрија увек види да је Италија на истој линији са Лондоном и Паризом када је реч о њеној независности. Подједнако, и Енглеска и Француска чувају аустријску независност. А што се тиче Италије јасно је да и она брижно чува независност Аустрије – пише Правда.

У опширном тексту професора Шатвела са Универзитета Колумбија у ком анализира америчку јавност и актуелну међународну политичку сцену он истиче „да је покрет у Сједињеним Државама у корист мира изгубио своју оријентацију када је земља одбила да учествује у Друштву народа“. Од домаћих тема тог дана Правда се бавила потенцијалима у воћарству. Краљевина Југославија је тих година узгајала 68 милиона стабала шљива, од које се три четвртине користило за – шљивовицу. Свог осталог воћа, наводи се у тексту, било је мањка. Стабала јабуке било је мање од осам милиона, а крушака нешто више од четири милиона стабала.

Омиљени престонички биоскоп „Коларац“ тога дана, објављује Правда на целој страни, организовао је „изванредан и скупоцен програм“ а међу осам тачака издваја се „комична продукција Жанке Стокић“, тонфилм о љубавној идили принцезе Флавије, али и велика бесплатна лутрија на крају вечери.

Време 14. јануара на насловној страни има вест да је председник Владе Милан Стојадиновић отпутовао за Берлин претходне ноћи.

– Од скоро 3.000 дневних листова Немачке, мало који да није данас или јуче донео симпатичне биографије г. др. Милана Стојадиновића, а врло многи од њих донели су и његову слику као и читаве симпатичне чланке посвећене Југославији – пише Време и додаје да је најутицајнији политички часопис Фолк унд Рајх цео свој број посветио посети председника Владе Краљевине Југославије.

Међу вестима из црне хронике у Вестима се тог дана нашла и једна о општинском служитељу из околине Тетова који је на минус 20 степени два сата провео на дрвету „под којим га је вребао чопор гладних курјака“. Већ полусмрзнутог служитеља Амета Какамовића спасили су сељаци који су случајно наишли.

извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи