Повежи се
На врх

Тужна судбина „грешне“ принцезе

Евдокија, ћерка византијског цара Алексија Трећег Анђела, у историји је забележена као прва страна принцеза на двору Немањића када се 1191. године удала за великог жупана Стефана, првог краља Србије.

Када ју је Стефан око 1200. године отерао са двора, у народу је погрдно прозивана као „шугава“ и „грешна“ принцеза.

Брак између Стефана и Евдокије је у почетку био складан, добили су синове Радослава, Владислава и Предислава, и ћерку Комнину. Када је Стефанов отац Немања умро на Светој Гори 13. фебруара 1199. године, истовремено је Евдокијин отац у Цариграду изгубио ауторитет који је имао, ситуација у Србији постала је сложенија. Тада се и однос између Стефана и Евдокије значајно погоршао, а професор Димитрије Оболенски објашњава како је „Стефаново увредљиво поступање према Евдокији показало колико је Византија тада ниско пала у очима царског зета“.

У серији „Немањићи“, на РТС-у, принцезу Евдокију одглумила је Јелена Гавриловић

Стефан је жену оптуживао због претеране похотљивости, док је она њему пребацивала да је пијан од саме зоре. У бесу, Стефан је оптужио Евдокију да је починила прељубу, и само у танкој кошуљи је избацио из двора на улицу. О истинитости те прељубе историчари имају подељено мишљење. Византолог Луј Бреје, истиче да су се у Византији у свим периодима принцезе и царице веома слободно понашале, те су често чинили прељубе.

Понижена Евдокија се склонила код девера Вукана, који је покушао да помири брата и снају. Али безуспешно. Зато је дојавио шта се све десило византијском цару Алексију Трећем у Драч. Цар је, како долиује, послао покривену носиљку, накит и остале царске украсе да би се његова кћерка достојно вратила у родитељски дом. У византијској престоници постала је љубавница Алексија Дуке Мурзуфла, који је почетком 1204. године проглашен за цара. У то време десио се Четврти крсташки поход, и крсташи су се умешали у унутрашње сукобе у Византији. У ноћи 12. априла 1204. године, пред најездом крсташа и Млечана, Алексије Пети, Евдокија и њена мајка Еуфросина Дука Каматера побегли су из Цариграда. Евдокија се тада склонила у трачки град Мосинопољ, где је живео у прогонству њен отац Алексије Трећи.

У Мосинопољу се удала за Алексија Петог Дуку Мурзуфла, кога је недуго затим ослепео њен отац. Ослепљеног Алексија Петог су затим заробили крсташи, који су га погубили 1205. године. Евдокија се удала и трећи пут и то за Лава Згура, византијског великаша, који је владао Коринтом. Згур је извршио самоубиство 1208. године, да га не би Латини погубили. Евдокија је преминула око 1211. године.

Стефан после њиховог брака женио још два пута.

Извор: „Србија инфо“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја