Повежи се
На врх

Туристи воле микро монархије

Од пет најмањих држава у Европи, три су монархије и омиљене су туристима : Лихтенштајн, Монако и Ватикан.

Ове микро државе сваке године посети на хиљаде туриста из разних крајева Европе и света. Осим због изузетне климе, предела, срдачности и позитивне енергије житеља, Линхенштајн је омиљен и због ски-стаза, у Монаку су казина и Гранд При Формуле 1, ватикански музеји и њихове ризнице једна су од највећих атракција Рима, коју годишње посети више од милион туриста.

Лихтенштајн се налази у централној Европи и по државном уређењу је кнежевина. Обухвата подручје у долини реке Рајне у Алпима. Ова земља је окружена Швајцарском и Аустријом. Површина Лихтенштајна исноси свега 160 километара квадратних, а према попису из 2016. године у њему живи 37.666 становника.

Главни град кнежевине је Вадуз, а званични језик је немачки. Лихтенштајн, као једна од алпских земаља, веома је популаран међу љубитељима скијања и представља идеалну дестинацију за зимске спортове.

По државном уређењу Монако је уставна монархија. Тај статус је стекао 1911. године, када је утврђено да ће владар Монака бити суверени принц. Садашњи владар кнежевине је принц Алберт Други.

Монако је у свету чувен по томе што не опорезује дохотке и има релативно ниске таксе за предузећа, због чега је добио епитет земље са најбогатијим људима. Ова кнежевина је и популарна светска туристичка дестинација, а чувен је по својим казинима.

За сваког туристу који дође у Рим, једно од незаобилазних одредишта на његовој мапи за обилазак је свакако и Ватикан. Ватикан је најмања земља на читавом свету, величине 0,44 квадратна километра. Подаци из 2015. године процењују да у тој држави живи око 1.000 становника.

Ватикан нема званично самоуправљање већ њоме управља Света Столица. Званични језик је Италијански. По уређењу, Ватикан је апсолутна изборна монархија са владавином којом управља Папа.

Извори: Туристички савез, интернет

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости