Повежи се
На врх

Студенти у Србији за монархију, али би само трећина гласала за њу

Скоро две трећине студената у Београду сматра да монархија није превазиђен облик државног уређења, мада би на евентуалном референдуму само трећина гласала за то да Србија постане краљевина, показало је недавно истраживање Краљеве омладине, подмлатка Удружења Краљевина Србија.

Истраживање под називом „Упућеност и ставови студената у Београду о појму монархије“ обављено је са циљем да се испитају ставови студената факултета у Београду о питањима монархије, породице Карађорђевић, политичком систему у Србији и тако даље.

Анкета је показала да је 63,2 одсто студената исказало мишљење да монархија није превазиђен облик државног уређења, пре свега због знања да су неке од најразвијенијих држава у Европи и свету управо монархије. Такође, 63,8 одсто сматра да демократија и уставна парламентарна монархија нису противне једна другој. Уколико би се референдум о проглашењу Краљевине Србије одржао сутра, истраживање је показало да би 33,2 одсто анкетираних студената подржало успостављање Краљевине Србије, а 40,2 одсто испитаника би гласало против, док 19,4 одсто нема став о овом питању, а 7,2 одсто не би гласало.

– С обзиром на то да се тема монархије налази у медијском мраку, веома смо задовољни оствареним резултатима, где велики број неопредељених указује на неопходност отварања дијалога о том питању и информисања о предностима уставне парламентарне монархије – истичу у Удружењу Краљевина Србија.

Како се наводи, значајно је истаћи и да је 81,6 одсто испитаника, који су будућа интелектуална елита ове земље, погрешно одговорило на питање који облик власти (председнички, парламентарни или полу-председнички) је тренутно заступљен у Србији.

Удружење Краљевина Србија је невладина организација која ради под покровитељством породице Карађорђевић, са примарним циљем обнове уставне парламентарне монархије у Србији.

извор: Тањуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости