Повежи се
На врх

Српска визија комунизма пре Тита

Да ли је свест целокупне нације у кратком временском року, од свега неколико година, могла тако нагло да се измени природним путем, или је прелазак присталица монархије у редове комунизма био вештачки и насилно условљен другим факторима – страховладом, уценама и обманама комунистичког режима?

Мотивациони говор министра Корoшeца

Антон Корошец, фото: WIKI

Превратнички, рушитељски, деструктивни елементи – тим речима је окарактерисана комунистичка пропаганда из угла министра Унутрашњих послова Југославије, уочи Другог светског рата. Према извештају из Скупштине Југославије од 3. марта 1938. године, објављеног у предратном листу Време, види се да Краљевина Југославија ,,против комунистичке пропаганде и даље води најсавеснију борбу“. Према говору тадашњег министра унутрашњих послова, евидентино је да су комунисти срећни због све веће подршке грађана новој политичкој структури. ,,Иако моментално елан комунистичке пропаганде није највећи, ми ћемо наставити и даље будно пазити да станемо на пут тих превратничких, рушитељских и деструктивних елемената“, рекао је министар Корoшeц пре 80 година, свега неколико година пре него што је Југославија званично постала социјалистичка земља.

С обзиром на то да је Влада Југославије била оптужена за сарадњу са нацистима и за нарушавање демократских принципа, министар се тим поводом оградио бранећи се у Скупштини: ,,Не смемо да дозволимо да нам се пребацује да нисмо за демократију, да подржавамо диктатуру или фашизам.“ Овај говор је пропраћен овацијама и аплаузом деснице и тадашњег центра.

,,Црне“ и ,,беле“ књиге

лист Правда, фото: Данас

Часопис „Време“ сведочи о томе како у изгледале ,,беле“ и ,,црне“ књиге народа и планова Европе. Извештава о тадашњој Белој књизи одбране у Великој Британији, као и о највећем доприносу ове земље буџету за авијацију. Из Беле књиге сазнајемо да је за пет година број британских војника у поморству повећан за 25 одсто, као и да ће Министарству одбране 1938. године бити додељено 102.720 фунти. Са друге стране, ту је Црна књига Русије у којој се извештава о стрељањима и жртвама за време Стаљина. Иако је у датом тренутку на листи било свега 72 људи, сматра се да је списак далеко бројнији. Лист преноси и препирку из Скупштине Југославије која сведочи о односу Срба и Хрвата. Чланак под насловом ,,Ми знамо да прилике у Хрватској нису најидеалније, али ни тако очајне као што појединци покушавају да их представе“ указује на клијање давно укорењене проблематике и тензије између два народа.

Немци напуштају монотеизам

Лист Правда доноси интересантне занимљивости о томе како су Немци 1938. године тражили нове митолошке форме за церемоније венчања. Репортер преноси да су Немци почели да се венчавају у паганским готским капелама и да је у међувремену власт дошла у сукоб са хришћанском црквом. Брачни парови би, након што би у општини закључили венчање, отишли у паганску цркву где су партијске вође држале почасне говоре, а другови из партије учествовали у церемонији. Пише се још о томе да је у круговима католичких и протестантских Немаца дошло до побуне, али да је из партије дошао одговор у виду образложења по ком се пагански обичаји поштују јер „нико не брани Немцима да иду у цркве у које желе“.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја