Повежи се
На врх

Србија и Грчка кроз векове

Два века су за нама, а многи тек долазе…

 У Атини је отворена изложба српско-грчких односа у оквиру које су предстваљена два века историјске сарадње кроз архивске документе и портрете значајних личности.

Два века дипломатских односа Србије и Грчке, од периода борбе за ослобођење од Османлијског царства до данашњих дана, кроз архивску грађу, фотографије и портрете значајних личности које су допринеле учвршћивању пријатељства између два народа, тема су сталне поставке изложбе „Србија и Грчка – 150 година борбе за европски Балкан”, која је отворена у Амбасади Србије у Атини.

Изложба је инспирисана обележавањем 150 година од потписивања првог уговора између Србије и Грчке 1867, којим су кнез Михајло Обреновић и грчки краљ Ђорђе I Гликсбург, поставили темеље будуће сарадње два народа, али и основу за ослобађање од вишевековне османлијске владавине.

– Ова изложба и изложени архивски материјал је још један одговор на питање шта, осим историје и вере, два народа чини братским, шта их уједињује… То је осећај да имамо заједничку судбину и да подједнако волимо слободу и правду – рекао је у поздравном говору амбасадор, Душан Спасојевић, иницијатор изложбе која је реализована под покровитељством Министарства културе и информисања, а у сарадњи са МИП Србије.

Посетиоци ће поред занимљивог и значајног архивског материјала из фундуса Југословенске кинотеке на изложби први пут моћи да виде документарни филм „Пожар у Солуну“ из 1917, који је забележила камера српских војника тада смештених на северу Грчке. На изложби су и фотографије и портрети песника и револуционара, Риге од Фере, грчког јунака и учесника Првог српског устанка Ђорђа Олимпијадеса, у српској традицији познатог као капетан Јоргаћ, али и Милоша Обреновића, Доситеја Обрадовића…

Ту су и портрети првог грчког премијера, Елефтероса Венизелоса, који је са својим народом пружио уточиште исцрпљеној српској војсци и цивилима. Неки портрети су према фотографијама специјално за ову изложбу израђени у акварелу.

– Био је то обиман посао којим су обухваћена два века историје и пријатељских односа српског и грчког народа. Потрудили смо се да на изложби не буду само папири, документи, већ и портрети значајних Срба, дипломатских представника два народа – рекла је ауторка изложбе др Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије.

Свечаном отварању изложбе у Амбасади Србије у Атини, присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Љубиша Диковић, који је боравио у званичној посети грчкој армији, и начелник Здруженог генералштаба Националне одбране Грчке адмирал Евангелос Апостолакис. И овом приликом истакнута је добра сарадња две армије и посебна улога коју Србија и Грчка имају на Балкану и у Европи.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости