Повежи се
На врх

Соколско обележавање Косовске битке

Иницијативом официра 22. пешадијског пука почело је подизање споменика палим јунацима на Косову.Због недостатка новца, идеју је прихватио Одбор. Споменик је довршен и освећен 1924. на Видовдан. Прво је одржан помен палим борцима на Косову 1389. Затим је освећен споменик, чије је освећење пропраћено пуцњевима из топова. Чину је присуствовао жупан Аца Савић, у име владе, а у име министра војске командант Косовске дивизије, ђенерал Обрадовић. Било је присутно мноштво народа из околине, укључујући и ученике из Подгорача из Славоније. Једна ученица поздравила је генерала и истакла како наше јединство нико неће моћи да разједини и да ће са Косова понети поздрав лепој Славонији.

Соколови ,,лете“ на Косово

Од 5. до 9. септембра 1928. одржан је у Скопљу VI покрајински слет Југословенског Соколског Савеза. Слету је присуствовало мноштво чланова ЈСС, чехословачки соколи, делегати Лужичких Срба, пољског и руског соколства. Том приликом извршен је поход Соколства на Косово поље 7. септембра 1928, где је извршена заклетва Соколства и прочитана декларација Соколства у којој се истицало : „ … Свих тих дугих, тешких, бурних пет столећа тече у историји нашег народа јасна и моћна беспрекидна струја идеализма и пожртвованости, који су нам дали Младу Босну, који су нам родили силне јунаке и доприносили огромне жртве, који су проживели трагедију Албанских гора, који су пре десет година продрли и сломили солунски фронт …”. Соколске свечаности и приредбе пратило је становништво у великом броју.

Предлог о организовању прославе 550-годишњице Косовске битке 1939. дали су соколи из жупа Скопље и Цетиње. Прослава би остала само соколска, да није, у последњи час, Удружење Косоваца у Београду створило план о прослави на широј основи и тиме омогућило и ширим слојевима народа да учествују. Стизали су представници и чланови четника, добровољаца, Народне одбране, Кола српских сестара, … . У највећем броју стизали су соколи, у соколским одорама из варошких друштава и у народним ношњама из сеоских чета. Соколи из жупе Скопље у великој поворци са музиком, дошли су с воза у станици Косово Поље, док су из жупе Цетиње стигли пешке са југа. Из Црне Горе дошло је 2.000 чланова свих категорија, са десет друштвених застава а из скопске жупе око 3.000 чланова. Придружили су им се соколи из осталих жупа. Из жупе Београд било је око 60 сокола. Многобројна изасланства стигла су из жупа Сплит, Нови Сад, Петровград, Тузла, Крањ, Марибор, Крагујевац, Љубљана, Загреб, Ниш, Сарајево…

Српске светиње и церемонија

Свечаност је почела литургијом у Грачаници, на којој је чинодејствовао патријарх Гаврило. Прослава је одржана пред спомеником. Пошто су представници власти и удружења стигли на Гази Местан, дотрчале су соколске штафете, лучоноше, из скопске и цетињске жупе, који су донели пламен из Грачанице и Самодреже. Пламен су предали старешинама жупа Брановачком и Милошевићу, а ови су га предали изасланику Савеза Сокола, Смиљанићу, да га уручи патријарху. Патријарх Гаврило је на том пламену упалио воштаницу, истичући значај косовске ватре за српски народ. На прослави су говорили представници цркве, владе и војске, Удружења Косоваца, среза вучитрнског и Савеза Сокола. Сви говорници истицали су значај Косовске битке за развијање националне свести у народу и одали пошту палим херојима. После говора изведен је дефиле војске и сокола.

Учествовали су соколи из свих жупа, са старешинством Савеза на челу, и са свим соколским заставама, и три соколске музике. У дефилеу су учествовали и четници, Народна одбрана, ратници, итд. Кад су завршене главне свечаности, чланови соколских чета из жупе Скопље, под вођством Мирка Јовановића, приказали су народу јужно-србијанске народне игре, Русалије итд. У близини Муратовог турбета одржана је слава пешадијског пука „Милош Обилић”. Приређен је свечани банкет, трке, ватромет, бакљада … . Увече је Соколско друштво Приштина приредило свечану соколску академију. На Косову Пољу народ се задржао дубоко у ноћ око музика, народних кола, вашарских шатора и у разгледању историских места и споменика. Увече је у Косовској Митровици одржана бакљада са ватрометом и соколском академијом.

Уметност и Косовски мит

У незавршеном дугометражном филму „Косовски бој” Михајло А. Поповић (Коста Новаковић филм) снимио је долазак соколске штафете која је носила пламен упаљен за време јутарње литургије у манастиру Грачаници, да би се њиме запалиле свеће на Газиместану и дефиле сокола у паради витешких организација. Кинотека је 9. јуна 2018. у оквиру Фестивала филма приказала кратки филм о прослави Косовске битке 1939. у боји. Приказано је паљење свећа од стране патријарха, полагање венаца на споменик, сам споменик, парада војске (авијација, коњица, пешадија и артиљерија). Приказана је сцена како Обилић убија Мурата. Затим говор генерала Недића. Па парада витешких организација (соколи, скаути, четници са заставама, болничарке Црвеног Крста у униформама, Црногорци…). Соколи су учествовали у обележавањима догађаја значајних за српски народ, од којих је најзначајнији било обележавање 550-годишњице Косовске битке 1939. За соколе је косовски завет био и остао основа српске духовности.

Саша Недељковић
члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости