Повежи се
На врх

Сјај краљевског накита

У музеју ,,Ан де Стром“  у Антверпену, отворена је изложба краљевских дијаманата под називом „Опчињена чежња“ (Dazzling desire).

У склопу изложбе су приказани медаљони, наруквице, прстење, огрлице и многи други драгоцени украсни предмети, преноси Ројал Сентрал (royalcentral.co.uk).Изложба не презентује само готове производе, већ и процес брушења дијаманата, као и алатке које су коришћене за њихово обликовање. Један од највреднијих експоната је веренички прстен Марије од Бургундије, за који се сматра да је први прстен који је у свом саставу имао дијамант. Такође, посетиоци имају прилику да виде орден великог крста реда Леополда и дијадему краљице Елизабете од Белгије, која садржи више од 1.200 дијаманата.

Артифакт који је привукао највећу пажњу је реплика царске Руске круне. Она садржи више од 11 хиљада дијаманата, дупло више него оригинална круна. Направљена је још 2012. године, али ће ово бити премијерна прилика да се представи народу.

Антверпен је град који је познат по брушењу дијаманата. Укупно 85 одсто целокупне светске количине дијаманата се обради у овом граду. Музејска поставка била је отворена је до 14. јануара 2018. године.

 

Погледајте и фото-галерију:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости