Повежи се
На врх

Румунија враћа круну у свој грб

Влада Румуније одлучила је да врати круну на грб земље, као и на ознаке неких институција. Кованице и папирни новац ће ,такође, од сада бити штампани са старим грбом, преноси „Ројал централ“ (royalcentral.co.uk.).

Монархистичко удружење Румуније, које се залаже за повратак краља, није у потпуности задовољно овим потезом. Председник удружења Тудор Вишан-Миу је овај чин окарактерисао као „делимичну победу“

– Румунија је требало да врати свој стари грб, као што су учиниле све бивше комунистичке земље. У априлу 2016. године предложен је закон о враћању старог грба из 1923. У децембру 2016.  је закон прошао кроз сенат, али је априла 2017. одбијен – изјавио је Тудор Вишан-Миу, додајући да су  се „надали нечем већем, међутим, сада је то прекасно за даље промене“.

Румунска круна направљена је од метала. То је била идеја кнеза, касније првог краља Румуније, Карла. Он је хтео да круна симболише хладноћу и тежину борбе, као што је била борба за независност Румуније од Отоманске империје. Круна је коришћена у три крунисања краља Румуније, од којих је прво било 1881. године .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости