Повежи се
На врх

Принцеза продала Вилу на Дедињу

Принцеза Јелисавета Карађорђевић продала је вилу „Црногорка“ у Ужичкој 1 на Дедињу.

Нови власник, према подацима катастра је предузеће „Принцес парк д.о.о.“ из Земуна. Заступник те компаније Слободан Петровић, бивши директор „Имлека“, рекао је, за „Новости“, да је купац виле и плаца један енглески инвестициони фонд. Открио је и да ће „Црногорка“ бити срушена, а да ће на откупљеном земљишту бити изграђено више мањих вила.

Ову вилу у Ужичкој 1, у зони резиденцијалних објеката на Дедињу, принцеза Јелисавета и њен рођени брат Александар добили су у процесу реституције крајем 2013. године, а до почетка јула 2014. у њој је била Амбасада Црне Горе. Колико је коштала, остаје тајна. У огласу агенције наведена је почетна цена од 3.990.000 евра. – Цена виле и укупно 1,4 хектара земљишта била је много виша, а купац је енглески инвестициони фонд – потврдио је Петровић.

Будући да је вила „Црногорка“ у лошем стању, нови власници намеравају да је сруше и изграде комплекс мањих вила. У току је израда пројекта, а радови би требало да почну следеће године.

Вилу „Црногорку“ купила је кнегиња Олга, марта 1940. године. Желела је да се она и кнез Павле, када престолонаследник Петар постане пунолетан, преселе у дворац на Брду код Крања, а да овде бораве када су у Београду. Јелисавета је прве четири године живота провела у тој вили. Агенција за реституцију је првостепено решење о враћању виле „Црногорка“ донела у јуну 2013, на основу захтева који су наследници кнеза намесника Павла Карађорђевића и његове супруге кнегиње Олге поднели 8. новембра 2012. Решење је постало правоснажно крајем 2013. и од тада до половине наредне године трајали су преговори да се Амбасади Црне Горе обезбеди адекватан смештај у Београду. Владе Србије и Црне Горе потписале су Споразум о реципроцитету, по ком су размењене непокретности, па је Црна Гора добила кућу у Чакорској 2, такође на Дедињу.

Принцеза Јелисавета први пут је посетила вилу „Црногорка“ почетком деведесетих, после повратка у земљу након пола века изгнанства. После одлуке о реституцији, намеравала је да вилу обнови. Чак је и позвала сина Николаса Балфура, иначе архитекту, да процени у каквом је стању. Зашто је одлучила да је прода, новинари „Новости“покушали су да сазнају од адвоката Душанке Суботић Хомен, која јој је у процесу реституције била заступник.

– Принцеза је тренутно на путу. Њена жеља је да се разлози и подаци о томе зашто је и коме продала кућу и плац не откривају. Јер свако има право да прода своју имовину коме хоће – рекла је Суботић Хоменова.

Извор: Новости/Фото: П. Милошевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости