Повежи се
На врх

Патријарх: Да Србија буде краљевина; Гојковић: То нам је крштено име

Патријарх Иринеј поручио је пре неколико дана поводом крсне славе Карађорђевића, Светог Андреја, да би СПЦ желела да Србија буде Краљевина.

Жика Гојковић, фото: www.poks.rs

Из Покрета обнове Краљевине Србије поручују да је све већи број људи који би то такође желели, док поједини историчари оцењују да је то уобичајени став цркве, али да га не би подржали сви епископи.

– Ми желимо краљевској породици Карађорђевић да им Господ подари ону улогу и ону част коју су имали њихови велики преци. Наш народ је навикао да буде вођен од светих и честитих људи. Бог на небу, краљ на земљи – казао је патријарх Иринеј.

Већина Срба републиканци?

Патријархов став је један од оних које треба чути и уважити, али већи део Србије је, оцењују историчари, ипак опредељен за републиканско уређење.

– Патријарх је рекао свој лични став да би волео да Србија буде монархија. То је вероватно став већине епископата у српској цркви, али не и свих епископа. Има оних који су за републику, али црква је генерално монархистичка институција. Она и у својој теологији има такав концепт, јер Исус Христ, који је поглавар цркве, је цар над царевима – каже историчар Александар Раковић.

ПОКС: Прво јединство, онда монархија

У Покрету обнове краљевине Србије срећни су, како кажу, због изјаве патријарха, али објашњавају да пре монархије треба да се демонстрира јединство по најважнијим политичким питањима, где би се окупиле најважније политичке организације, народ и црква.

„Ми сматрамо да тек тада Србија може добити будућност коју заслужује, али да је основни предуслов за то да се врати крштено име Србији, да постане Краљевина и да коначно добије свог домаћина“. Наравно, о томе ко би тај домаћин био би се једног дана на референдуму народ одлучио. Али, сви знамо да у овом моменту постоји једна породица, једна династија, а то су Карађорђевићи – каже Жика Гојковић из ПОКС-а.

Поглавар Српске православне цркве нада се да ће престолонаследник, ускоро сести на трон који му, како каже, по свим правима и законима припада.

извор: Н1/Жаклина Таталовић, фото: Вечерње новости

1 коментар

  1. Janko Krneta

    20.12.2018. at 19:44

    Bez kralja ne valja.Živela monarhija kraljevina Srbija!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости