Повежи се
На врх

Паја Јовановић, дизајнер новчаница Краљевине Југославије

Врхунски уметници и новац одувек су били у нераскидивој креативној вези.

Метални и папирни новац, одувек су дизајнирани по врхунским уметничким стандардима. Модели за гравирање или цртеж увек су биле најважније личности нације.

Прва издања југословенских краљевских новчаница штампана су у Француској, а потписали су их чувени француски уметници и гравери Серво, Делош и Фрепон. Године 1929. штампана је прва новчаница у „нашој фабрици за израду новца“, у Заводу на београдском Топчидеру, који у свом велелепном комплексу и данас штампа новац. Његова издања од тридесетих година потписују и врхунски домаћи сликари: Ђорђе Андрејевић-Кун, Васа Поморишац, Паја Јовановић.

Јануара 1933. године у оптицај је пуштена новчаница од 1.000 динара за коју је нацрт израдио Паја Јовановић. То је прва новчаница са ликом женске историјске личности – краљице Марије Карађорђевић. Она на себи носи датум 1. децембар 1931. године. На лицу (аверсу) новчанице доминира лик краљице, на средини на воденом жигу лик је краља Александра Првог, а на десној страни је орао у лету. Текст на средини написан је ћирилицом. У доњем левом углу написано је име аутора цртежа, а у десном име гравера. На наличју (реверсу) новчанице, лево и десно су представе жена од којих лева држи срп и сноп жита, а десна мач и штит са државним грбом. Текст је писан латиницом. Цртеж је јасан, одаје лакоћу и виртуозност. Припремне радње за израду новчанице обавио је гравер у банци у Паризу. Новчаницу је издала Народна банка Краљевине Југославије, штампана је у Заводу на Топчидеру.

Народна Банка Краљевине Југославије обратила се још 1928. године Паји Јовановићу, који је тада живео у Бечу, са поруџбином за нацрт за ову новчаницу. За централни лик на новчаници, одраз краљице Марије Карађорђевић, наш сликар је користио скице и студије које је радио између 1925. и 1927. године. За овај нацрт наш сликар је награђен великим хонораром од 100.000 динара, који је надмашивао тадашње хонораре осталих уметника, аутора нацрта за новчанице. У Музеју града Београда сачуване су скице краљице и преписка Паје Јовановића и тадашњег гувернера Народне банке из 1929. године око израде нацрта и висине хонорара. Аутор цртежа једне од наших најлепших новчаница, записао је у мемоарима да је остао доследан себи и својој животној мудрости – „Вештина је наћи лепоту“. Зато је за хиљадарку одабрао краљицу Марију, прелепу, ведру, хуману, добротворку и најомиљенију српску владарку.

Изглед папирног новца од његове појаве у Европи, од пре више од триста година до данас променио се од црно-белих текстова до правих колористичких слика. Технологија израде папирног новца, од хартије до холограма се непрестано усавршава, али је задржана традиција да су на новчаницама нацрти уметника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Записи