Повежи се
На врх

Несрећна принцеза са великог платна

Пре 61 годину, 19. априла, одржано је једно од најбајковитијих венчања свих времена. Тада 26-годишња Грејс Кели удала се за принца Ренијеа, а међу више од 600 званица нашла су се и славна лица попут Керија Гранта, Аристотела Оназиса, Аве Гарднер и Конрада Хилтона.

Брак који је донео корист свима?

Био је то брак који је требало да донесе корист свима – Реније је морао што пре да се ожени и обезбеди наследника како Кнежевина не би била припојена Француској, а Грејс је тражила прикладног мужа којег би њена породица прихватила. Осим тога, њена популарност као глумице чији су филмови најгледанији широм света, подстакла је оживљавање замрлог туризма у коцкарској државици. Кнежевој благајни добро је дошао и мираз заносне плаве глумице од 2 милиона долара.

Венчање је одржано из два дела – цивилна церемонија, по Наполеоновом законику, одржана је 18. априла 1956. у палати Троне Рум. Само венчање је трајало краће од читања титула младенаца: церемонија је трајала само 15 минута, а завршила се 25 минута дугачким набрајањем више од 140 службених титула, које је Грејс Кели добила венчањем. Чим се церемонија завршила, све је поновљено пред телевизијским камерама. За то венчање Грејс је носила чак две хаљине које је направила холивудска дизајнерка Хелен Роуз. То је био свадбени дар филмског студија „МГМ“ најдражој глумици.

Дан касније одржано је и црквено венчање, по римокатоличким правилима, у катедрали Светог Николе у Монаку. Овај чин су уживо преносиле телевизије широм света. Призор амбијента, препун детаља и гламура био је спектакл за очи. Сала је била украшена хиљадама белих љиљана и јоргована. Занимљива је била свадбена торта на шест спратова, заправо реплика чувене монашке палате, направљене од шећера. Како и у свакој бајци, најдуже се прича и памти младина хаљина.  Венчаница Грејс Кели била је израђена од 300 метара антикне белгијске чипке и 150 метара свиле, тафта и тила. Венчаницу о којој се и дан данас прича, данима је ручно шило чак 30 кројачица.

Кнежевско венчање, гламур од одеће до украса у сали, морао је да прати и хедонизам у храни. На пријему су се служили кавијар, лосос, поширана јаја, јастози и шампањац. Ипак, приче иза кулиса венчане идиле кнежевског пара, биле су далеко од романтике…

Пријатељи и послуга породице и младенаца, причали су да је Грејс увек била на тестовима, да би се утврдило да је достојна снајка кнежевске породице, са дамским манирима, психички стабилна да поднесе терет и притисак славе, и, најважније здрава да подари наследнике трона. Када је једном коначно дошло до венчања, тврде упућени, Грејс је била само бескрајно уморна и мрзела је сваку секунду дводневне церемоније. Више од 600 званица у цркви, седам стотина у општини, а око три милиона гледалаца широм света гледало је снимак.

И медени месец је био гламурозан – принц и принцеза отиснули су се на седмодневно крстарење Медитераном на луксузној јахти.

Бајка са трагичним крајем

Слике насмејаног пара плаве крви обишла је свет, и убрзо Монако је постао рај за коцкаре и богаташе. Државна каса била је напуњена. Грејс је Ренијеу родила ћерке Каролину и Стефани, и сина наследника Алберта. Кнежевска породица је била пресрећна. Али, глумици није… Живот у палати није јој одговарао, због строгих правила, ограничених могућности кретања и дружења, забране кнежевске породице да настави глумачку каријеру …. А причало се и да јој је супруг био неверан. Зато се Грејс посветила хуманитарном раду и породици. Наводно је Грејс јендом, кришом покушала да договори улогу на филму, међутим породица је стопирала њен ангажман на великом платну. Њени пријатељи причају да је Грејс када јој је Хичкок понудио да глуми у једном филму, размишљала да побегне у САД,  али је била свесна да у том случају никада више неће видети децу.  Грејс Кели никад више није глумила.

Разочарана и уморна од терета кнежевског живота, Грејс је тражила и развод од свог супруга, који наравно није пристао.

Доживела је у саобраћајну несрећу 1982. у Монаку, и у болници умрла од можданог удара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја