Повежи се
На врх

Наполеон чека туристе

Музеј посвећен Наполеону који се мецима реновира, поново је отворен за посете туриста у дворцу Фонтенбло код Париза, некадашњем пребивалишту француских династија. Надлежни очекују да ће бити оборен рекорд од око 500.000 посета годишње.

–  Наполеон Први је у иностранству познатији од чувеног краља Сунца, Луја XIV или Франсоа Првог. Највише је туриста из Кине који долазе да виде Наполеона – рекао је Жан-Франсоа Ебер, председник палате у којој су живели припадници династија Валоа, Бурбона, Орлеана и Бонапарте.

Градња палате Фонтенбло почела је 1528. године. То је ренесансни краљевски дворац првобитно посвећен краљу Франсоа Првом. Здање представља прави пример италијанске маниристичке декоративне уметности прилагођене француском укусу. Дворац је наредних 200 година дограђиван.

Фонтенбло је историјски значајан за Француску. Краљ Луј XIV је у тој палати 18. октобра 1685. потписао Едикт из Фонтенблоа, којим је опозван Нантски едикт и забрањен протестантизам у Француској. У доба Француске револуције намештај из палате је распродат, те је простор служио као касарна и затвор. Наполеон Први је 1805. вратио значај палати, тако што ју је користио као центар политичког и културног живота. 1814. године Наполеон је у Фонтенблоу потписао своју абдикацију.

Извор: royal news

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости