Повежи се
На врх

Краљичин прстен више од драгоцености

Да је прстен краљице Марије којим случајем био живо биће, имао би за собом живописну, романескну и турбулентну прошлост у стилу великих владара и креатора свога времена, као главни јунак би дефиловала кроз поглавља модерних историјских романа и можда заживела на филмском платну…

Стицајем околности, прстен као и личност цењене српске краљице, окупирају тек понеки пасус заинтригираног колумнисте.

Пут прстена краљице Марије

Прелеп златан прстен, који је краљица Марија, супруга трагично убијеног краља Александра Карађорђевића, носила за живота у избеглиштву и готово се никад није одвајала од њега, данас краси витрине у Музеју задужбине краља Петра Првог на Опленцу.

Овај јединствен драгуљ направљен је наменски – поводом венчања краља Александра и румунске принцезе Марије, 1922. године у Београду. На прстену се налазе грбови Краљевине Румуније и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, а изнад је круна дома Карађорђевића.

– То је прстен печат, рађен је са таквим рељефом и у негативу. Направљен је за отисак на ковертама и уопште, на званичној пошти у време венчања краљевског пара. Прстен је тежине 34 грама, али се још не зна тачна каратажа и чијих је уметничких руку дело. С обзиром на специјалну намену, на прстену није утиснут жиг радионице. Али, по начину израде и прецизности, морала је бити нека од познатих и признатих радионица у овом делу Европе – каже директор Задужбине, Миладин Гавриловић.

Омиљена српска и југословенска краљица Марија, умрла је у Лондону 1961. године. Сахрањена је у Виндзору, близу гроба енглеске краљице Викторије, своје прабаке. Иако још почива на Острву, део њеног накита нашао је пут до Србије, захваљујући анонимном господину.

Акција за откуп

– Прстен је откупљен од човека, који није желео да му се име помиње, али је сасвим поуздано и проверено да је потпуно легално дошао у његов посед, преко рођака који је био најоданији круни – објашњава Милица Гавриловић. – Од 1941. године до краљичине смрти, није се одвајао од ње и њених синова, те је у ствари поклон краљице Марије њему за оданост и лојалност.

Накит је на чување и излагање директору Гавриловићу, предао Драган Јовановић, председник општине Топола, који је био покровитељ акције у циљу прикупљања новца за откуп прстена.

За откуп прстена, износ од 2.000 евра  прикупљен је од 21 донатора, који су уврштени у посебну књигу. Новац је обезбеђен на донаторској вечери, на којој је духовни хор “Опленац”, први пут од 1922. године извео композицију “Поздрав краљевој вереници”, која је премијеру имала још приликом доласка принцезе Марије у Београд, на венчање са краљем Александром. Речи за ову композицију написао је Стеван Бешевић, а музику Станислав Бинички.

– Краљичин прстен се после дужег путешествија по свету, сада налази код нас. То је за све у Тополи и Србији велика симболика и част. Са Опленца је стално нешто одношено. Дошло је време да предмети и ствари почну да се враћају. У Тополи верују да је повратак прстена предзнак да ће и краљица Марија ускоро почивати где јој је место, поред супруга, краља Александра, у породичној гробници цркве Свети Ђорђе на Опленцу.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја