Повежи се
На врх

„Краљев пут“ на позоришним даскама

Монодрама под називом „Краљев пут“, која је посвећена Краљу Петру II Карађорђевићу, премијерно је изведена и у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Представа је изведена захваљујући сарадњи између Српског народног позоришта, Шабачког позоришта, Краљевског дома Карађорђевић и Театра „Ирена Колесар“ из Сремске Митровице. – Седамдесет и седам година је прошло од војног пуча. Дан се поклапа са Светским даном позоришта. Случајности не постоје. Представа ‘Краљев пут’ настала је по мемоарској прози великог краља Петра Другог Карађорђевића скупљеној у књизи ‘Мој живот’, затим по записима неких историчара, новинским чланцима и ТВ емисијама посвећеним краљу Петру Другом – кажу у Српском народном позоришту. Представа, како се наводи, осветљава неке странице наше историје о којима смо имали потпуно другачије мишљење. Осветљава, између осталог, утицај Черчила и британске владе тог доба, на ток догађаја у нашој земљи и начин на који су помогли Јосипу Брозу Титу да оствари своје циљеве.

Краљев пут

Монодрама „Краљев пут“, али и мемоарски запис Краља Петра представљају важно сведочанство и светионик за време које је пред нама. Из њих борци за повратак Монархије могу да увиде њен смисао, значај, схвате снагу и пронађу основног покретача, док они који то нису, могу да отворе очи и пронађу сопствени пут до Краља. Митровачки глумац Владимир Балашћак, пренео је речи, мисли и патње у име блаженопочившег Краља, о трагедији једног човека, породице, круне, државе и народа.

Од почетка године „Краљев пут“ гледала је публика у Београду, Новом Саду, Шапцу, Сремској Митровици и другим градовима Србије. Представа већ бележи изузетне успехе и пред њом је инострана турнеја. Реч је о редитељском остварењу редитељке Лилијане Ивановић. Ова јединствена представа, која није само сведочанство једног краља, већ и говор савести народа, деценијама након окретања леђа сопственој истини, рађена је на основу немале збирке докумената о последњем југословенском краљу  и његовим мемоарима „Живот једног краља“  – написао је Стево Лапчевић, новинар Сремских новина.

Краљ Петар Други, како је рекао Бранислав Томић,  председник Удружења Краљевине Србије у Бијељини, где је недавно одиграна представа, био је трагични владар, принуђен да пре времена уђе у свет који му тада није припадао и којем није припадао. Немогућност да се јасно одреди ко чини „његов народ“, убила је Краља Александра у Марсеју и довела до крвавог распада Југославије, који се поновио и пет деценија након трагедије чији је Краљ Петар Други био сведок, али не и активни учесник.

– Мој отац је имао тежак живот: живео је ван Србије, далеко од свог народа, а највећа жеља му је била да се врати кући. Поносан сам, што је његова жеља испуњена пре три године и што мој отац почива данас међу својим прецима. Уверен сам да ће ова монодрама допринети да младе генерације сазнају више о животу мог оца, Његовог Величанства Краља Петра Другог – изјавио је српски престолонаследник Александар II Карађорђевић.

Извори: УКС, Сремске новине, сајт СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости