Повежи се
На врх

Карађорђевићи не одустају од имовине на Светом Стефану

Престолонаследник Александар и принцеза Катарина захтевају да им се врати земља на Светом Стефану у Црној Гори, која је династији Карађорђевић одузета 8. марта 1947. године одлуком тадашње Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије.

Реч је о дворишту од 13.293 квадратних метара које се налази између луксузних вила. Они потражују и већи део Милочерског парка, плаже у Пржну, имања на Цетињу… Карађорђевићи су захтев за реституцију поднели још 2005. године. Захваљујући рехабилитацији принца Александра Карађорђевића у јулу 2015, отклоњене су све правне препреке које су постојале у процесу реституције.

Драгомир Ацовић

Драгомир Ацовић, члан Крунског већа, каже да ће правну помоћ потражити на Међународном суду за људска права, када се исцрпе сва правна средства у Србији и Црној Гори. – Када питате какве су правне прилике, одговор је: да има права и правних прилика, ми не бисмо били у оваквој ситуацији. То је једна врста арбитрарног, политичког одлучивања.

Док се не стекне политичка воља, све друго представља једно бесконачно надвлачење конопца у коме онај ко држи фактичку власт има апсолутну предност.

Ако се рачуна на домаћи правни систем, правне могућности нису велике јер држава немилосрдно користи све да злоупотребљава и законе и правне установе. Постоји могућност да се иде на међународни суд, пре свега у Стразбуру, што опет захтева да претходно морају бити искоришћени сви правни нивои и у Црној Гори и у Србији и у другим земљама бивше Југославије – објашњава Ацовић.

Имање у Црној Гори није једино за које је поднет захтев за реституцију. Карађорђевићи захтевају да им се врати имовина и у Македонији, Словенији, али и у Србији, углавном у Београду.

извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости