Повежи се
На врх

Када цар поклони царици јаје

Царски дарови су увек, кроз историју, били синоним за богатство. На заласку 19. и почетку 20. века, руски цареви Александар III и Николај II Романов даровали су својим женама, царици Марији, односно Александри, један, наизглед скроман поклон – ускршње јаје. Међутим, та јаја су била од непроцењиве вреднсоти, од брилијаната, дијаманата и злата. Ово је прича о Фабержеовим јајима.

Уметник који стоји иза ових уникатних дела је Карл Густав Фаберже. Пореклом Французи, породица Фаберже се почетком 19. века доселила на простор Руске царевине. Карл је рођен у Санкт Петербургу 1846. године. Школовао се да буде јувелир. Занат је „испекао“ у највећим Европским градовима, Берлину, Паризу, Лондону. Са 26 година се вратио у родни град и афирмисао се у рестаурацијама царских дворова и одаја, као један од бољих јувелира. Највећу пажњу привукао је на Сверуској изложби у Москви 1882. године.  Тамо га је приметио најбитнији човек који је могао да га примети, руски цар. Александар III, први цар патриота, желео је својој жени да поклони уникатан поклон. Фаберже је у ту намену дизајнирао ускршње јаје, украшено златом и брилијантима. Прво јаје је угледало светлост дана 1885. године. Ускршње даривање  се наставило све до званичне пропасти царства – 1917. године. Фаберже је, по доласку бољшевика на власт, отишао у егзил. Последње године је провео у Швајцарској и Немачкој. Смрт је дочекао у Лозани, 1920. године.

Емајлирање јаја – по неколико сати

Израда ових јаја покренула је потпуно другачији правац у изради накита. „База“ јајета била је од природног камена, фино сеченог. При изради коришћена је техника емајлирања, термичка обрада јајета трајала је и до неколико сати. На основу су наношени племенити метали, као што су сребро, злато, бакар, никл. На ове метале су

стављани украси, брилијанти, дијаманти, сафири, рубини, смарагди и други драгуљи. Свако јаје било је шупље и у њему се налазило „изненађење“. Унутар јајета су се могли наћи мали возови, коњаници, срца, птице и друге фигурице. Инспирација за јаја били су били битни догађаји из претходне године, рођендани, остварени архитектонски или политички циљеви царства, годишњице… Фабержеова јаја су карактеристична и због своје шароликости. У то време, јувелири су користили свега неколико базичних боја, а Фаберже је користио, ни мање ни више, него 140 нијанси боја.

Израда јаја се радила у неколико радионица руксе престонице. Мајстори задужени за надгледање израде, поред Фабержеа, били су Михајло Перчин и Хенрих Вингштрем. Осим за руског цара, израђено је и 12 јаја за власника рудника Александра Келха.

Јаја по белом свету

Бољшевици су по преузимању власти почели да примењују своју идеологију „расипања богатсва“. Јаја су продавана на западу, где су многи знали да цене њихову вредност. Данас се поуздано зна где се налази 57, од укупно 65 Фабержеових јаја. Империјалних јаја било је 50, локација је позната за 44. Највише се налази у музеју Кремља, у Москви. Тамо се налази 10 јаја. У Санкт Петерсбургу се налази девет, у Музеју Фабержеа. На територији Сједињених Америчких Држава се налази укупно 13 јаја, у музејима градова Охајо, Мериленд, Вашингтон, Ричмонд и ЊјуЈорк. Краљица Енглеске, Елизабета, у својој колекцији има једно јаје, као и принц од Монака, Алберт. Остала јаја, којима се зна локација, се налазе у Катару, Немачкој и Швајцарској.

Н.К.

Ево још примерака луксузних Фабержеових јаја:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости