Повежи се
На врх

Човек са гвозденом маском

Неретко су владари током историје своје најближе затварали у тамнице. Разлози су били различити, али најчешћи је била претензија на престо. Једна особа обележила је читаву епоху у Француској, али остала је мистерија и до данашњег дана. Ово је прича о мистериозном заробљенику, без имена и титуле, познатом као човек са гвозденом маском.

Претпостављени Дожи и прва робија

фото: Ancient Origins

Краљ Луј XIV је у својој владавини од преко седам деценија имао много успеха. Остао је упамћен као „Краљ Сунце“ и један од највећих европских владара свих времена. У скоро свим ратовима је био тријумфалан и чак је унука успео да стави на трон Шпаније, где се потомци његове династије, Бурбон, и данас налазе. За време његове власти појавио се један затвореник који је до данас остао интересантан како историчарима, тако и лаицима. О њему се ништа није знало, чак ни разлог зашто је ухапшен. Први запис о затворенику датира из 1669. године са територије данашње Италије, где је прво и био затворен. Како је  део северне Италије тада припадао Француској, он се нашао у француском затвору. Тад је министар у влади француске напоменуо да ће се појавити затвореник под именом Устанш Дожи. Анализом докумената је утврђено да је име накнадно додато и да са сигурношћу не можемо тврдити његову аутентичност. По налогу министра, за њега је требало да се припреми пространа ћелија са више врата. Претпоставља се да је ухапшен у Данкерку или Калеу, као и да је био француски војни маршал. У овом затвору није правио проблеме као остали заробљеници, био је миран и „препуштен на милост и немилост краљу и Богу“. Интересанто је да није био одвојен од других заробљеника, како обично бива са високорангираним затвореницима. Једина разлика је та да је од почетка боравка у затвору носио кожну маску, тако да нико никада није видео његово лице.

Одлазак у тврђаву неповрата

фото: Famous Biographies

Током 1698. године, претпостављени Дожи пребачен је у најзлогласнији затвор у целој Европи – Бастиљу. Бастиља је постала позната као најозлоглашенија тврђава у Европи и затвор из кога се не излази. Затвореника више нико није ословљавао ни по претпостављеном имену/презимену, већ је само имао број у евиденцији. Имао је ћелију од три просторије, а храну му је доносио лично помоћник управника затвора. Затвореник више није носио кожну маску, сада је она била од гвожђа. Он умире 1703. године под неразјашњеним околностима. Његова одећа је спаљена, а сахрањен је на затворском гробљу. На споменику му је било уписано име „Маркијоли“.

Краљ, маршал, дипломата…

фото: Propstone

Убрзо након смрти, 1711. године, сестра краља Луја, принцеза Елизабета, написала је писмо својој тетки, Софији од Хановера, у ком уписује убиство заробљеника у тамници Бастиље.  Она тврди да је он добијао све што је пожелео, али да су га „два мускетара убила зато што је скинуо маску“. За ту интригу су се заинтересовали чак и неки познати мислиоци Европе. Пре свега филозоф Волтер, писац Александар Дима и енглески политичар Хенри Кромвел. Од њих су потекле најпознатије приче и тумачење лика овог енигматичног заробљеника. Ко је тај човек био никад нећемо сазнати, али увек ћемо се враћати писаној речи која даје претпоставку о пореклу овог заробљеника. Волтер је дао претпоставку да је он род краља Луја, па чак и брат близанац, који је имао претензије на трон. Мало вероватна теорија је та да је био отац краља Луја. Александар Дима је тврдио да је наишао на документ где је он наведен као француски генерал, а можда чак и маршал. Кромвелов став био је тај да је он био чак ванбрачни син енглеског краља Чарлса II. Мисли се чак да је био и дипломата, пореклом из Италије, и да је осуђен за велеиздају. Било како било, човек са гвозденом маском остаје енигма која, нажалост, вероватно никада неће бити решена.

1 коментар

  1. Pingback: Najčuveniji zarobljenik u francuskoj istoriji: Da li se pouzdano zna identitet „Čoveka sa gvozdenom maskom“? - Katarina Hadži-Minić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја