Повежи се
На врх

Америчка демократијa на удару ројалиста

Отворено непријатељство појединих монархиста према политици владајућег режима у Америци, на челу са гигантом, Доналдом Трампом, из дана у дан поприма све веће размере и прети да прерасте у оружане сукобе моћних сила. У 21. веку, када би цивилизација и светски поредак требало да буду на узлазном путу просперитета и хуманости, ратне сенке надвиле су се над неизвесном судбином човечанства.

Краљ Јордана Абдулах

Како преносе светски медији, јордански краљ, Абдулах, јавно се успротивио намери америчког председника, Доналда Трампа, да призна Јерусалим за главни град Израела. Према његовим речима, он верује у “дводржавно уређење са источним Јерусалимом као престоницом Палестине“. Немачки председник, Франк Валтер Штајнмајер, у посети јорданском краљу изнео је став своје земље по питању израелско-палестинских сукоба, који заговара компромис у преговорима о коначном статусу Јерусалима у оквиру дводржавног решења, у циљу очувања статуса светих места.

Трамп је недавно званично прогласио Јерусалим за главни град Израела, претећи да изазове огромне немире у муслиманском свету. Амерички председник се супротставио међународној опозицији признајући Јерусалим као главни град Израела у говору у Белој кући, рекавши да је то „дуг корак за унапређење мировног процеса“. У дипломатском обраћању у Белој кући, Трамп је најавио свој план да пресели америчку амбасаду из Тел Авива у Јерусалим и започне тежак логистички рад изградње нове дипломатске установе у спорном граду. Општепознато је да Палестинци желе званично поделити град и прогласити Источни Јерусалим за главни град будуће палестинске државе. Израелци, благо речено, нису са тиме сагласни. Деценијска политичка борба око будућности града је оно што Нови Трумпов нови потез доводи у питање и опасност.

Шведска влада осудила је изјаве Доналда Трaмпа, наводећи да ризикује да изазове нестабилност у региону. Шведска је само једна у низу нација које критикују тај потез.

Подршка владе САД-а за независност Каталоније, која датира још од октобра, могла би довести до озбиљних преговора између Мадрида и Барселоне. САД су понудиле посредовање и вршиле притисак на остале земље, очекујући да подрже оцепљење Каталоније. Упркос претњама и економским санкцијама, 128 земаља је гласало против америчке одлуке, а администрација Трампа одмах се одмазила смањењем буџета УН од 285 милиона долара. Такве финансијске пријетње мало су значиле народима којима није потребна помоћ из Сједињених Држава. Једна таква нација је Шпанија, која је гласала за резолуцију УН. У овом случају, ефикасан одговор Сједињених Држава биће понуда признавања и трговински споразум за независну Каталонију. Овај став је имплицитна, али озбиљна претња за Европску унију, коју је Брегзит потресао и плаши се сличних апела.

Организатори протеста против политике Доналда Трампа у Енглеској, надају се да ће окупити милион људи како би демонстрирали против председника, након извјештаја о детаљима његове „радне посете“  Великој Британији.

Догађај „Протест Трaмп“ на Фeјсбуку пропагира: „Забележите датум у своје дневнике. Ако Доналд Трамп покуша да уђе у Велику Британију и отвори америчку амбасаду 26. и 27. фебруара 2018. године, милиони грађана ће изаћи да протестују против расистичке утопије америчког председника.“ За овај датум, планирају се највеће демонстрације у британској историји.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости