Повежи се
На врх

Знате ли ко је наследник Романових?

Има 36 година, рођен је у Мадриду. Крштени кум му је последњи грчки краљ. Живи у Шпанији, иако је легитимни наследник руског царског трона. Он је Георгије Михајлович Романов.

Породица Романов била је императорска лоза руског царства. Суверено су владали земљом од 1613. до 1918. године. Простор који је био под њиховом управом био је непрегледан, од источних граница Пруске, севера Отоманске империје, преко хладне сибирске зиме, монголских степа, па све до манџуријских пространстава и границе љутог империјалног ривала – Јапана.

Последњи на трону Русије био је цар Николај II Александрович Романов. Он је брутално убијен у Јекатеринбургу у ноћи 16. јула 1918. године, заједно са својом породицом. Тиме су престали да постоје директни потомци лозе Романових.  Остатак породице отишао је у емиграцију, многи у Француску и Србију.

Представник дома Романових у иностранству био је велики кнез Кирил Владимирович Романов. Он је поле изгнанства живео у Швајцарској и Француској, где је у Паризу и умро. Његов син Владимир Кирилович наследио је титулу великог кнеза и представника династије у иностранству. Он ће за време свог живота прогласити ћерку Марију Владимировну за наследника трона. Марија је добила сина јединца, Георгија Михајловича, који је следећи наследник царског трона.

Георгије је рођен 1981. године у Мадриду. Крштени кум му је последњи грчки краљ Константин II из династије Олденбург. Школовао се у Паризу, Мадриду и на Оксфорду. Радио је у Европској комисији као комесар, и у администрацији Европског парламента, а сада је власник ПР агенције која заступа интересе руских и источноевропских компанија при Европској унији. Тренутно живи у Мадриду и још увек нема потомство. Званично је проглашен за наследника трона у априлу 1998. године.

Велики кнез никада није живео у Русији, али је упућен у актуелну политику земље. Неретко и коментарише одлуке које се тичу његове породице. Када је донешена одлука да је убиство царске породице било политички акт, прокоментарисао је да то „не сматра личном победом, већ победом Русије“.  Први пут је посетио земљу својих предака 1992. године. Носилац је и руског држављанства.

Велико питање у Русији била је и реституција одузете имовине. Како је совјетска власт дошла на трон, сва царска имовима, која је третирана као државна, припала је Совјетима. Наследницима би требало да се врати много тога, пре свега зимски дворац – данас музеј „Ермитаж“. На листи су још и замак Петергоф, Фабрика порцелана, као и сама царска круна. Георгије, у скромном маниру коментарише ове догађаје. – Са имена императора скинута је љага, правда је тријумфовала, ово питање је завршено – изјавио је наследник руског царског трона и додао да не очекује никакву материјалну надокнаду. Такође, када је упитан о рестаурацији монархије у Русији, кратко је одговорио да „Није још време за тако нешто“.

Руска црква признаје само Георгија и његову мајку Марију за легитимне наследнике царског трона. Остали потомци Романових  су били, или су још увек у  морганатским браковима (браковима особа различитог друштвеног ранга) што их спречава да буду пуноправни наследници.

фото: www.expert.ru, Wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости