Повежи се
На врх

Пиво „Принц“ – британско, а наше

Српска „Круна“, британски рецепт – Јовица Божић и принц Ђорђе Карађорђевић у Омољици покренули су оригиналну крафт пивару.

У укусима традиционалних енглеских занатских пива однедавно можете уживати и у Панчеву, а уз њих  послужиће вас – домаћим чварцима. Оригинална рецептура са британских острва и изворни састојци користе се у производњи пиваре “Принц” смештеној у селу Омољица, па је гостима загарантован укус достојан лондонских пабова.

Енглеску традицију у Банат донео је бизнисмен Јовица Божић, власник компаније “Божић и синови”, који већ неколико деценија живи на релацији Лондон-Омољица. У овом подухвату друштво му прави један прави принц, по коме је пивара и добила име. Њихова пивска прича почела је пре нешто мање од годину дана…

„Кување пива је мало теже од печења ракије…“

– Једног поподнева, принц Ђорђе Карађорђевић и ја седели смо у нашем локалном пабу у Западном Сасексу и пили традиционални енглески „Битер“.  Дошли смо на идеју да га понудимо и у Србији. Уз друго пиво смо се договорили да би било супер да се пивара зове „Принц“, а после трећег, кренули смо у разговор о томе где можемо купити комплетну пивару и колико би то могло да кошта – почиње причу за портал „еКапија” Јовица Божић.

„Карте су се убрзо сложиле“ и одлучили су да крену у инвестицију. Купили су стару аустроугарску зграду у Омољици, реновирали је и започели посао. Тај обиман посао је захтевао и велико улагање, те је Божић нову пословну идеју поделио са пријатељима, који су одмах одлучили да буду део тима и учествују као инвеститори у овом пројекту.

– Принц Ђорђе, моји другари из детињства – Зоран Гајић, прослављени одбојкашки стручњак, Никола Егић, Пера Савановић и Милан Папулић и ја, кренули смо у нову авантуру, са жељом да прво направимо добро пиво за нас. Мото нам је био – ако се нама свиђа, лако ћемо даље. Купили смо једну мању енглеску пивару, која је – на челу са „brewmasterom – мајстором пиварства“ Језом, добила неколико награда за своје пиво. Јез је сам правио пиво и са женом га продавао по локалним пабовима, како је и обичај у Енглеској.

Комплетна пивара је пресељена у Србију, а енглески мајстор пиварства је дошао у Омољицу да помогне при монтажи и обуци нових кувара пива.

– Кување пива у микропиварама није баш тако компликовано, мало је сложеније од печења ракије – рекао је тада Јез.

Њихова пивара у старту је имала пет буради за ферментацију и капацитет од 1.000 литара дневно, а потом је купљена још једна енглеска пивара, капацитета 2.000 литара дневно.

Лондон у Панчеву

„Принц“ тренутно производи четири врсте традиционалних енглеских пива. – Крафт пива су 3-4 пута скупља од индустријских, јер користимо квалитетнији слад, јечам, квасац, али и веће количине сировина. Индустријска су, у поређењу са домаћом произодњом пива, као добро разблажен шприцер и право вино.  „Принц“ једини у Србији производи традиционално британско пиво, користећи британску технологију и опрему, као и сировине искључиво из ове земље, а то нам је велики адут – вели Божић.

Иако су усмерени на позиционирање на домаћем тржишту, имају и упите из Бугарске, Републике Српске, Хрватске и Русије за сарадњу. Имају и амбициозну идеју да у једном тренутку почну и производњу за енглеско тржиште.

Извор: портал „ЕКапија“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости