Повежи се
На врх

ЖИКА ГОЈКОВИЋ: „Најумнији људи у Србији су за враћање краљевине“

Жика Гојковић, председник Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС), у интервју за Ало! поручио је да је уверен да ће програм у седам тачака дефинисан од стране коалиције Национално-демократска алтернатива (НАДА) коју, осим ПОКС-а и ДСС-а, чини још 19 покрета, странака и удружења добити огромну подршку грађана на наредним изборима.

 

У чему или у коме видите наду Србије?

-Србији је потребна снажна умерено десна политичка опција, која се у исто време чврсто залаже за одбрану српског националног интереса и за обнову демократских институција, правне државе и укидање партократског система који гуши наше друштво већ деценијама. Наша коалиција је та НАДА, која уместо мржње, подела, свађе, нуди културу дијалога и национално јединство које нам је потребније него икада.

Следеће године Србију очекују избори. Да ли се спремате?

– На прошлим изборима, пре мање од годину дана, ПОКС је имао 2,7 одсто гласова, а ДСС 2,3. На будућим изборима не очекујемо само прост збир ових гласова, него синергију, јер смо се ујединили око јасног заједничког програма и имамо бројну подршку и ван ове две странке. Изборни резултати у Косјерићу и Зајечару на којима смо у просеку освојили преко 5 одсто гласова, а још нисмо ни објавили званично коалицију НАДА, говоре да бисмо могли бити озбиљно изненађење на изборима и да ћемо имати бројан посланички клуб у будућем сазиву Скупштине Србије?

Шта замерате власти, а шта опозицији? 

– Власт је угушила институције и државом се управља из једног центра моћи. Ниједна држава у свету не може функционисати ефикасно на тај начин, када све одлуке доноси врло мала група људи или један човек. Такозвана опозиција је слаба, нејединствена, посвађана, са сујетним лидерима, без идеје и програма, и као таква идеална је за власт да без сметње и без страха спроводи свој наум потпуног преузимања власти на свим нивоима?

А за шта бисте их похвалили?
-Не може се не приметити да је Србија у последње време доста напредовала на пољу развоја инфраструктуре, страних инвестиција и у набавци вакцина против ковида, као и на плану међународне политике. Поједине опозиционе лидере могу похвалити за упорност, да и после толико пораза имају и даље снаге и воље да воде своје странке.
Матија Бећковић је рекао да је Србија била сјајна краљевина, а сумњива република. Да ли видите у блиској будућности да се можемо вратити на тај пут да будемо сјајни?
Већ сада, према свим истраживањима, трећина грађана јесте за обнову Краљевине Србије. Овај број расте из месеца у месец и само је питање времена када ће бити преко половине. Такође, све је већи број оних који немају ништа против монархије. Ако се Свети синод Српске православне цркве за време патријарха Павла изјаснио за обнову краљевине и најумнији људи попут Матије Бећковића, Душана Ковачевића, Емира Кустурице и других, шта ми још чекамо
Врућа тема Косова никад се не хлади. Ових дана се говори о повлачењу Кфора и Унмика са Косова. Колико би било опасно да се то догоди?
– Улога КФОРА према Резолуцији 1244 СБ УН је да штити безбедност неалбанског, а пре свега српског становништва. Њихово повлачење би значило да ту улогу мора да преузму безбедносне снаге Србије. Поменута резолуција даје могућност Србији да распореди највише 999 војника на границу с Албанијом и свуда где српски народ живи. Због тога сумњам да ће се Кфор повући јер то није у интересу САД и водећих земаља ЕУ.
Како ви видите решење косовског проблема?
За нас је статусно питање Косова и Метохије решено. Оно је дефинисано Уставом Србије и Резолуцијом 1244 СБ УН и око тога нема преговора. Косово и Метохија су неотуђиви део Србије. Сва друга питања јесу за разговор са приштинском администрацијом, од тога како припадницима оба народа олакшати живот и наћи решења за свакодневне проблеме са којима се сусрећу, пре свега питање безбедности свих грађана, сигурности њихове имовине, враћања прогнаних лица и друго
ПОКС се залаже за то да Србија опет буде краљевина. Ко би био њен Краљ?
Србија треба да буде краљевина јер би тиме добила стабилност, углед и јединство, какве су све европске монархије, Шведска, Норвешка, Данска, Холандија, Белгија, Велика Британија, Шпанија. Стабилност и углед доносе и стране инвестиције, а самим тим и економски бољитак. Карађорђевићи су повезани родбинским и кумовским везама са већином европских династија, што је огромна шанса и предност наше земље. Ко би био краљ, одлучила би Скупштина Краљевине Србије на предлог Крунског већа, када дође време за то?
Преузето са: Ало

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости