Повежи се
На врх

Зашто је Петар Први Карађорђевић омиљени српски Краљ: Живот је посветио својој вољеној Србији

Омиљени српски краљ, кога су Срби звали једноставно Чика Пера, био је унук Карађорђа и Јакова Ненадовића, ратовао је за Србију, са својом војском и народом прошао је преко Албаније, а умро је на гвозденом војничком кревету.

Петар I Карађорђевић је рођен 11. јула 1844. године као пето дете Карађорђевог сина кнеза Александра Карађорђевића и кнегиње Персиде рођене Ненадовић, а самим тим што су му је венама текла крв Карађорђе Петровића и Јакова Ненадовића био је још омиљенији код Срба.

Основну школу и гимназију завршио је у Београду. После збацивања са престола његовог оца кнеза Александра 1858. године живео је и школовао се у Швајцарској и Француској, између осталог на војној школи Сен-Сир.

Мајским превратом и убиством последњих владара из династије Обреновић краља Александра и краљице Драге Машин, српски војници, који су и извели ово убиство на власт су довели краља Петра I Карађорђевића и њему положили заклетву!

Краљ Петар Први који је владао у специфичним временима прелома, током балканских и Првог светског рата, у народу је остао запамћен као „Краљ Ослободилац“ или „Стари краљ“ важио је за скромног, непретенциозног, човека, па га је народ најчешће називао само Чика Пера.

Учествовао је у француско-пруском рату 1870/71. и због испољене храбрости одликован је највишим француским орденом „Легија части“, који је, што је заиста ретко међу модерним владарима, заслужио на ратишту.

Под именом Петар Мркоњић, командовао је у босанско-херцеговачком устанку против Турака 1875. и 1876. године устаничким одредом у Босанској крајини. Четовао је под псеудонимом Петра Мркоњића, легендарног хајдучког вође из тог краја.

Име Мркоњић Град који носи варошица у Републици Српској, представља далеки одјек патриотских активности потоњег српског краља.

Током владавине Чика Пере Србија је постала Пијемонт Јужних Словена. Током Првог светског рата и трагичног повлачења 1915. године, краљ Петар I Карађорђевић заједно са својом војском и народом прешао је преко планинских беспућа до јадранске и јонске обале.

Ипак дочекао је остварење великог сна 1918. године када је створена, после коначне победе и ослобођење Србије, нова заједничка Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца.

Краљ Петар I Карађорђевић, умро је, како се често истиче, на гвозденом војничком кревету, у складу са војничком традицијом Карђорђевића, а сахрањен је у његовој задужбини, цркви маузолеју, на Опленцу, чијој је изградњи посветио последње године живота.

Преузето са: Телеграф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја