Повежи се
На врх

Уместо наметнутог првомајског, да славимо Ђурђевдански уранак

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) позива све наше грађане да се врате традицији свог народа и да прослављају Ђурђевдан уранцима, а Први мај, Празник рада, као што се обележава свуда у свету.

– Комунистима је успело оно што није успело Турцима, да ђурђевдански уранак падне у заборав. Перфидно су заменили ђурђевдански за првомајски уранак и затрли народно сећање на један од најлепших празника у Срба. Када обновимо Краљевину Србију, традиционалне вредности и обичаје, Први мај ће се обележавати као и свуда у свету, а уранке ћемо правити на Ђурђевдан – симбол просперитета, плодности, породице, традиције и културе. У Краљевини Србији су деца одлазила у природу са учитељима, умивала се у реци, певала родољубиве, хришћанске и традиционалне песме, правила венце од пољског цвећа, играла и затим одлазила својим домовима на ручак и славе. Како су комунисти ову предивну народну и школску традицију променили, изгубио се смисао некадашњим вредностима – истакао је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС подсећа да су Срби, откад постоје, Ђурђевдан прослављали уранцима, славећи буђење природе и почетак пролећа. Ова традиција је трајала више од две хиљаде година, чак и пре него што је наш народ примио хришћанску веру пре 1.200 година. Данас су Срби једини народ на свету који 1. мај, Међународни празник рада прославља у природи, уз роштиљ, а не као сви други народи у атмосфери прославе права радника.

ПОКС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости