Повежи се
На врх

Зрењанинци или Петровграђани?

Иницијативе, дискусије и петиције о враћању имена града Зрењанин у Петровград, вечита су тема политичара, историчара, теоретичара и грађана града на Бегеју.

Многи се позивају на историјске чињенице као разлог да град носи име по Краљу Петру, док је другима финансијски издатак за промену података у личним документима,  главни аргумент да се назив остане непромењен. Да ли је иницијатива за промену имена Зрењанина поларизовала град на Бегеју?

Иницијатива за промену имена Зрењанин у Петровград поново је актуелна. Потекла je од Будимира Јовановића, локалног бизнисмена, а њу је подржао и сам градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић. Тренутно се чека одговор Министарства државне управе и локалне самоуправе на упит за мишљење о процедурама потребним да се промени назив града, који је градоначелник послао крајем фебруара.

– Можда јесте ова 2018. година када се навршава и 100 година од ослобођења нашег града и сједињења са матицом Србијом, баш та година када треба да вратимо старо име нашем граду. Очекујемо одговор са процедурама, законским мерама и упутима за рад, не журимо с тим – рекао је Јањић за медије. Глас за Петровград дали су и многи политичари, уметници и друге јавне личности у медијима.

Бодирога за Петровград, Вања Грбић: „Има важнијих проблема“

– Мислим да би било боље да се Зрењанин зове Петровград. Он је у време краља Петра прикључен Србији и зато би било прикладније да се зове Петровград – сматра кошаркашка легенда Дејан Бодирога. С друге стране, прослављени одбојкашки репрезентативац Владимир Грбић кратко је прокоментарисао иницијативу. Он је истакао да у Зрењанину „има важнијих проблема које треба решити од промене имена“.

Оливера Ковачевић: Колико ће коштати промена личних докумената?

– Као рођена Зрењанинка сматрам да није потребно мењати назив града чија је традиција много дужа од назива Петровград. Он више не носи никакву идеолошку квалификацију. Неопходно је објаснити становницима Зрењанина колико ће их коштати промена свих личних докумената – каже Оливера Ковачевић, уредница забавног програма на РТС.

На сајту „Петиције24“ покренута је петиција под називом „Да Зрењанин остане Зрењанин“, коју је за три дана потписало око 2.000 грађана. Фејсбук група „Наш Град – Петровград“ има више од три хиљаде присталица, а постоје и дуге групе и странице на друштвеним мрежама где се Зрењанинци изјашњавају за и против промене назива имена граду на Бегеју. Неки Зрењанинци предлажу да се о промени назива изјасне на референдуму. Зрењанин, иначе, носи име по народном хероју и организатору народног устанка у Војводини Жарку Зрењанину, а противници промене имена, наводи Н1, сматрају да име Петровград „не потиче из историје, већ историјског ревизионизма“.

ПОКС: Краљ Петар је ослободио град

 

Покрет обнове Краљевине Србије једна је од политичких странака које од оснивања (прошле године) активно протежирају идеју враћања имена Петровград. – Логично је да се највећи град у Банату зове по човеку који га је ослободио од тиранина, а не презиме човека који нити је рођен у том граду, нити је живео у њему, нити га ослободио од окупатора, а то је Жарко Зрењанин. Краљ Петар је историјска личност од прворазредног значаја, најпопуларнији владар који се залагао за уједињење српског народа. Повратком имена Петровград исправила би се велика историјска неправда, коју су прво учинили Немци током Другог светског рата, а затим и комунисти након рата. Идеја о враћању старог имена овом банатском граду је и наша идеја од оснивања. Данас, наша иницијатива „Време је за Петровград“ има све више присталица – истакао је председник ПО ПОКС за Војводину мр Владимир Јелић.

Историја назива

Зрењанин је носио назив Петровград у периоду од 1935. до 1946. године, када добија данашњи назив. На референдуму 1992. грађани су могли да гласају за називе Зрењанин, Велики Бечкерек, што је историјско име овог града, и Петровград. Тада је око две трећине бирача гласало за данашњи назив.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости