Повежи се
На врх

Знате ли ко у Европи највише воли монархију?

Према истраживању јавног мњења које које је објавио дневни лист „Политикен“, 77 одсто Данаца срећно је што живи у монархији, а само 16 одсто жели републику.

– Осам од десет Данаца задовољно је својом краљевском породицом, показује анкета. Популарност монархије много је већа у Данској него у другим европских краљевинама – каже Ховбаке Соренсен, предавач на Универзитету у Копенхагену.

Соренсен сматра да данска краљевска породица своју популарност дугује способности да се модернизује одговарајућом брзином, за разлику од британске која се, према његовим речима, превише споро мења и норвешке, која се, пак, пребрзо модернизовала.

Док су многи Норвежани били шокирани када се њихов престолонаследник оженио самохраном мајком 2001, Данци су били одушевљени венчањем наследника на данском трону и принцезе Мери аустралијског порекла 2004. године, наводи АФП.

40-50 милиона евра? Ситница за Данце 🙂

Соренсен је рекао да су и годишњи издаци за данску краљевску породицу (40-54 милиона евра), према оцени испитаника, разумни. Анкета у Данској спроведена је поводом годишњице ступања на престо данске краљице Маргарете, која се прославља 14. јануара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине