Повежи се
На врх

Знате ли како се презива Краљица Елизабета?

Владарска породица Велике Британије је Виндзор, што је опште познато. Али, мало је познато да то није право презиме владара земље „у којој сунце никада не залази“.

Већини људи је познат замак Виндзор, једна од резиденција краљевске породице. Управо тај замак је служио као инспирација за њихово презиме, а не обрнуто.

Наиме, сада већ давне 1917. Године, дошло је до ове драстичне промене. Краљ Џорџ V је тада на престолу био седам година и у рату са својим рођаком – царом Вилхелмом од Немачке.  Како је првобитно презиме, тј. династија којој су припадали, била Сакс Кобург Гота, хановеранска кнежевска кућа, одлучено је да се промени у дом Виндзора. Разлог је био да је звучао „исувише немачки“, а то није било пожељно због великог рата који је био у пуном јеку.

Међутим, 1960. године се ситуација променила. Случајност или не, у седмој години своје владавине, краљица Елизабета је одлучила да Маунтбатен-Виндзор буде званично презиме породице. Маунтбатен је, иначе, презиме Елизабетиног мужа – принца Филипа.

Код Виндзорових, презиме се обично не користи, већ изричито титула. Тако за, примера ради, принца Вилијама, нећете никада прочитати да је он „Вилијам Маунтбатен-Виндзор“, већ ће то бити „Његово височанство, принц од Велса“, или само Принц Вилијам.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине