Повежи се
На врх

Жика Гојковић: „Циљ није цензус него двоцифрен резултат“

Одавно постоји потреба укрупњавања политичке сцене у Србији. Уколико желите да остварите своја програмска начела, морате правити савезе са блиским странкама по идеологији и програму.

ДСС свакако то јесте и зато смо са њима и првима и потписали споразум о сарадњи. Отворили смо врата и за друге око којих се заједно сложимо да су прихватљиви као партнери. То је главни разлог. Уверени смо да ћемо се заједно лакше изборити за наше идеје и програм, него одвојено. То нема никакве везе са чињеницом да смо у збиру на задњим изборима освојили поверење пет одсто грађана, односно 160.000 гласова. Када смо заједно, нама проблем не би представљао ни цензус од пет одсто, а камоли три колико је сада. На следећим изборима нама није циљ ценсус, него двоцифрен резултат – каже за Данас Жика Гојковић, председник Покрета обнове Краљевине Србије, објашњавајући разлоге за коалицију са ДСС и одговарајући на питање да ли је то у ствари лакши начин за прелазак цензуса, будући да самостално ни ДСС ни ПОКС нису у томе успели.

* Постаје ли ПОКС део удружења „Нација и демократија“, које је основао ДСС?

– Нема потребе да наша странка приступи том удружењу. ПОКС и ДСС су направили савез под називом Национално демократска алтернативе или скраћено НАДА. Ми нудимо грађанима наду, а не свађе, сукобе и међустраначка препуцавања. Већ су се јавила многа удруђења грађана који желе да приступе НАДИ и то нас веома радује јер су у нама препознали озбиљну алтернативу актуелној власти.

* Да ли је ПОКС, привремено, одустао од инсистирања на повратку краљевине, нечему што вас је разликовало од осталих политичких такмаца?

– Нити смо одустали, нити ћемо икада одустати. Обнова Краљевине је наш императив и све што радимо је подређено томе. Потписивањем овог споразума са ДСС, ми смо проширили фронт странака које се боре за обнову краљевине или се залажу за то да се то питање поново стави на дневни ред, обзиром да је 1945. монархија срушена на противправан начин и недемократским путем. Сложили смо се око тога да је потребно отворити широку, дугу и демократску јавну расправу на тему да ли Србија треба да остане република или да се обнови краљевина. Такође, делимо став да би о томе требала да се изјасни уставотворна скупштина или грађани на референдуму. Дубоко смо уверени да би се већина народних посланика и грађана изјаснила за обнову краљевине када би се укрстили аргументи присталица и противника монархије у слободној и демократској јавној расправи.

* Ако ви подржавате лидера ДСС као председничког кандидата, у чему ће ДСС подржати вас? Можда за премијера?

– Овде се уопште не ради о тој врсти трговине на коју смо навикли. Природно је да ми као монархистичка странка немамо кандидата за председника, али је исто тако логично да подржимо онога ко жели да питање обнове краљевине отвори у нашем друштву и ко нема ништа против таквог облика владавине, уколико грађани то желе. Уколико ДСС предложи др Милоша Јовановића за председника, ми ћемо га подржати. Сматрамо да је осим тога што има блиске идеје са нама и најобразованији наш политичар, патриота и да има моралне и људске квалитете које су неопходне за обављање најважније функције у држави.

* Колика су конкуренција овој вашој коалицији Двери и Народна странка?

– Ми те странке не доживљавамо као конкуренцију, нити било шта лоше желимо да кажемо за њих. Опозиција је довољно разједињена и мора да схвати да ако жели успех, треба да престане да се бави собом и међусобним оптужбама ко је већи опозиционар, ко више или мање мрзи Вучића. Ми не мрзимо никога, него се боримо да наш програм који смо дефинисали у седам тачака и то нам је приоритет. Очекујемо да ће то препознати и друге странке које желе да нам се придруже, као и удружења грађана, угледни појединци и што је најважније, грађани.

Преузето са: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости