Повежи се
На врх

За Краљевину Србију: Не мешамо се у избор будућег српског краља

Нећемо ући у коалицију после избора ни са СНС-ом, ни са било којом другом републиканском странком докле год оне не прихвате наша монархистичка уверења

Ми смо за промену облика владавине из републике у суверену уставну парламентарну краљевину, али главни циљ нам је промена накарадног система у нашој држави, а чији корени леже у 1945. години, када је на нелегалан и противуставан начин срушена краљевина, каже Жика Гојковић, лидер Покрета обнове Краљевине Србије и носилац листе „За Краљевину Србију”, коју чине ПОКС, Монархистички фронт принца Владимира Карађорђевића и Српски покрет монархиста. Како каже за „Политику”, ова коалиција нуди суштинске промене које ће вратити у државу институције које су потпуно урушене вољом политичара који су били и јесу на власти.

„Само у Краљевини Србији, у којој је краљ нестраначка и надстраначка личност, могу заживети институције јер ће он својим ауторитетом бити чувар устава и закона и неће дозволити политичарима да их крше. Поједини политичари мисле да су грађани наивни па ће поверовати у њихову причу да ће укинути партократски систем и страначко запошљавање чим дођу на власт. То је исто као када би поверовали кози да ће чувати купус. Само краљ може направити такве промене јер не припада ниједној партији”, порука је Гојковића и ове изборне листе.

Колики проценат грађана Србије је за обнову монархије? А колики проценат очекујете да освојите на предстојећим парламентарним изборима, који су прво изборно огледање ПОКС-а на републичком нивоу?

Свако истраживање покаже да је преко 30 одсто грађана за обнову краљевине. С обзиром на то да први пут учествујемо на парламентарним изборима, очекујемо двоцифрен изборни резултат, који ће нам донети довољан број посланика у скупштини који ће се часно борити за наше идеје и програм.

Кажете да ће обновом краљевине Србији бити враћен углед, стабилност, јединство. С којим краљем – Александром Другим Карађорђевићем, или неким другим из те династије?

Крунски савет који чине нестраначке личности и најумније главе које имамо, међу којима су академик Матија Бећковић, Душан Ковачевић, Драгомир Ацовић и слични, заједно с Крунским већем, које чине представници династије Карађорђевић, предложиће Скупштини Србије будућег српског краља. Ми се као политичка странка у тај избор не мешамо. Ми ћемо га подржати јер за нас није битно персонално решење, него краљ као институција.

Пуковник у пензији Љубинко Ђурковић, борац с Кошара, први је на вашој изборној листи. Зашто бивши војник, коју поруку тиме шаљете?

Свима смо на овај начин показали, својим примером, да не мора увек лидер странке да се гура на прво место на изборној листи. Стављањем на прво место за посланика човека који је био командант одбране Кошара приликом НАТО агресије, доказујемо и искреност наших ставова да никада и ни по коју цену нећемо прихватити признање тзв. Косова као независне државе, као и да ћемо се свим силама борити да ратни ветерани добију права која заслужују.

Ви сте 2016. изабрани за народног посланика на листи СНС-а и СПС је на тај начин био и ваш коалициони партнер ове четири године. Али, у последње време, чини се, социјалисти су постали ваша главна политичка мета?

Свима је познато да сам 2016. године био члан СПО-а и као њихов кандидат изабран за посланика. С обзиром на то да та странка више није показивала никакве амбиције да врати краљевину у Србију, изашао сам из ње и с групом истомишљеника формирао ПОКС. Напуштањем СПО-а, престао сам да будем и део скупштинске већине. Нисам гласао ни за буџет, ни за низ закона с којима се нисам слагао, као што скупштинска већина није усвојила ниједан од мојих предлога закона и амандмана.

Ако уђете у Народну скупштину, ко су вам прихватљиви партнери за формирање власти? СНС сигурно спада у најпожељнијег савезника?

Нама су једнако удаљени и републиканци на власти и републиканци у опозицији који су некада били на власти, па би поново то хтели. Нећемо ући у коалицију после избора ни са СНС-ом, ни са било којом другом републиканском странком докле год оне не прихвате наша монархистичка уверења. Али, много важније нам је од подршке других странака да све више грађана увиђа да је излаз из кризе једноставан, а изрекао га је својевремено патријарх Павле, да треба да се вратимо сами себи и свом крштеном имену, а то је Краљевина Србија.

Politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости