Повежи се
На врх

За храброст и службу отаџбини (први део)

Током векова, заслуге за државу надокнађиване су на различите начине. У Риму је било обрадивим земљиштем, у Грчкој ловоровим венцем, у крсташким државама мачем, добијањем титула и на разне друге начине. У новом веку, осим поседа, додељиване су медаље. Дакако, храброст је највеће одликовање, али сваком је та медаља много значила, а поготово ако је она добијена од краља. Ово је прича о медаљама које су додељивали наши краљеви.

Споменице и „утешно“ одликовање

Споменица рата за ослобођење 1876-1878

Први нововековни краљ био је из династије Обреновић, краљ Милан. Одмах по доласку на власт увео је нова одликовања. Првобитно кнез, највише је уводио ратна одликовања. Прво такво била је Споменица рата за ослобођење и независност 1876-1878. године. На њој се, у аверсу, налазио венац са исписаним свим биткама из рата, а у реверсу била је исписана алегорија победничке Србије.  Носила се са црвеном траком. За заслуге у овим ратовима, установио је сребрну и златну медаљу за храброст. Прво одликовање које је уведено по обнови краљевине била је Медаља за спомен прогласа Краљевине, 1883. године у јануару. Кована је од сребра и на њу је угравиран грб Србије. Носиоци одликовања били су сам краљ, чланови Владе и сви посланици Скупштине.

Медаља кнегиње Наталије

Српско-бугарски рат 1885-1886. године је такође имао своју медаљу. Била је то Споменица изгубљеног рата, и установљена је 19. фебруара 1886. године. Из разлога што је то био пораз, медаља је била црна са црном траком чије су ивице црвене. Израђена је од гвожђа. Такође је уведена и Медаља кнегиње Наталије, након ратова за ослобођење од турака, а касније преименована у Медаља Њеног Височанства краљице Наталије, 22. фебруара 1886. године . Натпис на медаљи је био „За помагање рањених и болних војника у рату“. Имала је два степена: златну и сребрну медаљу.

Спомен на Великог Милоша

Милан је 1893. године абдицирао у корист свог сина Александра. Он је на власт ступио у априлу, а у августу је установио Споменицу о ступању на власт. Израђена је од сребра, на аверсу има лик владара, а на реверсу датум крунисања. Такође је, 1900. године, кована незванична Медаља у славу венчања краља и Драге Машин. За време владавине краља Александра установљен је, 1898. године, ковани Орден Милоша Обреновића. Он је имао четири степена и уједно је био последњи званични орден династије Обреновић. То је било прво, у рангу одликовања тадашње Краљевине Србије. Правило је било да се носи изнад Ордена белог орла и Таковског крста, на плавој ленти. Током периода Карађорђевића, овај орден је укинут и забрањен.

Извор: Политикин забавник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја