Повежи се
На врх

Владар Олимпа позлаћен у Риму

Пре неколико дана су се завршиле Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу, са мање или више успеха спортиста широм света. Земља порекла игара, Грчка, је традиционално много боља на летњим играма. Колико су летње игре битне за Грчку показује и чињеница да су некада  на њима учествовали чак и краљеви те земље. Много тога везује грчку краљевску породицу за највећу светску спортску смотру.

Краљ Константин, фото: www.zimbo.com

Краљ Константин II од Грчке је и сам учествовао на играма, али и касније остао члан разних управних органа. Константин се надметао у једрењу на играма у Риму 1960. године. Краљ се тада „окитио ловоровим венцем“ и освојио најсјаније одличје, злато. У тиму је била и његова сестра Софија, будућа краљица Шпаније. Након учешћа на играма имао је запажену улогу у комитетима који се везују за Олимпијске игре. Од 1963. године је и члан Интернационалног олимпијског комитета, функција на којој је остао све до укидања монархије у Грчкој, 1974. године. А од 1967. до 1973. године обављао је дужност члана комисије Интернационалне олимпијске академије, чији је данас почасни председник.

Осим деце и мужа сестре Софије, и у династији Олденбурга има олимпијаца. Синовац краљице Ана Марије од Грчке, принц Фредерик од Данске, био је члан Интернационалног олимпијског комитета и један од организатора Игара у Пјонгчангу. Фредерик је одређен да буде координатор Олимпијских игара у Паризу 2024. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости