Повежи се
На врх

Величанствени – Мишић у разговору са престолонаследником

У освит рађања Краљевине СХС… Краљ: ,,Живојине Мишићу, када ћете се одљутити? Докле ћете бити љути на мене, вашег краља?“ Војвода: ,,Ваше височанство, неумесно је да себе проглашавате краљем поред живог краља, ваљда се и принц Ђорђе за нешто пита?“Краљ: ,,Живојине седите! Немојте, молим вас опет да почињете, седите и саслушајте. Има разлике између вашег доброг и мог гледишта на “уједињење” српских земаља, од оног које заговарају и подржавају Париз, Лондон, Рим…. Они хоће да у заједничку државу са Србијом гурну и Хрватску и Словенију. Дакле Европа жели да створи Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца по сваку цену, јер јој се чини да ће заједничка држава Словена бити најбоље решење за мир на Балкану.“

Војвода:  ,Височанство, зашто да нам Европа кроји државу?! Кад неко нешто од нас прави, сутра ће узети себи за право да то и растури. Када ти неко нешто да, кад-тад ће тражити нешто за узврат, да му се плати и то са каматом на интерес! У државним пословима нико ништа не дарива, а да притом не мисли на уздарје!

ДАНАС ДАР, СУТРА ДАР-МАР! АКО ДАНАС ДОЗВОЛИМО ДА НАМ ЕВРОПА СКРОЈИ ДРЖАВУ КАКО ОНА ХОЋЕ, ДОК СМО ЖИВИ УЗИМАЋЕ НАМ МЕРУ ПО СВОЈОЈ ЖЕЉИ; ПО СВОЈОЈ ПОТРЕБИ И ЗАДОВОЉСТВУ! ОНИ ЋЕ БИТИ ПЛАНЕРИ, А МИ ГРАДИТЕЉИ И РУШИТЕЉИ.

ПРЕКРАЈАЋЕ НАМ ЗЕМЉУ УЗДУЖ И ПОПРЕКО, ИЗБРИСАЋЕ ГРАНИЦУ ЗА КОЈУ СМО СЕ ЖРТВОВАЛИ! НИКАД НЕЋЕ БИТИ ТАМО ГДЕ ЈОЈ ЈЕ МЕСТО И ГДЕ ЈЕ БОГУ МИЛО И НАРОДУ ДРАГО!

СРПСКА ГРАНИЦА У ТОЈ ВЕШТАЧКОЈ ТВОРЕВИНИ БИЋЕ У РУКАМА СОТОНЕ И СОТОНА ЋЕ, ДОК ЈЕ СВЕТА И ВЕКА, ИСПИТИВАТИ НАШУ ИЗДРЖЉИВОСТ И МЕРИТИ НАШУ СНАГУ! НА ЊОЈ ЋЕ ЦЕНИТИ КОЛИКО МОЖЕМО, СМЕМО И УМЕМО!

ТО НЕЋЕ БИТИ СРПСКА ГРАНИЦА, НЕГО СРПСКА ЈАДНИЦА! ТО НИЈЕ НАША ДРЖАВА, ДРЖАВА УЈЕДИДИЊЕЊА СРПСКИХ ЗЕМАЉА ЗА КОЈУ СЕ БОРИМО, ТРПИМО, ПАТИМО И СТРАДАМО!“

А када је на “притисак” великих сила да се Србија уједини са вековним непријатељима српског народа, престолонаследник Александар пред генералима говорио о великој “помоћи” и “признањима” која су дата Србији кроз обећања од савезника, Мишић је уздахнуо изговоривши:

,,Дао Бог, Ваше височанство, да ја дочекам да са српским народом тумарам балканском помрчином тражећи обећано, а не спомињући изгубљено!”

Из књиге Миће Живојиновића , “Живот преточен у памћење” 2004.

Извор: Србин инфо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја