Повежи се
На врх

Уметност улице – када слике говоре више од речи

Какву поруку носе осликани зидови око нас? Да ли су то, можда, илустроване, истргнуте странице историје које нису нашле место у савременим уџбеницима или потреба да се неке од исконских вредности спасу од заборава?

Уметност графита и мурала прешла је трновит пут до срца и свести публике на несвакидашњи начин, живописно и сликовито преносећи есенцијалне животне поруке. Да ли су оне одраз синергије бунта или верна слика стварности, истражује Краљевина у наставку експедиције.

У потрази за одговорима

Модерно доба, урбаност, убрзан темпо живота, дигитализација, целодневна борба за егзистенцију, допринели су у великој мери томе да људи немају времена као некада да се посвете читању, уметности и култури уопште. Понекад су једини додир са тим насушним светом на дневном нивоу – плакати, улични музичари, мурали и графити који по инерцији скрећу поглед и мисли са рутинске путање. Позабавили смо се истраживањем феномена уметности графита, мурала и појаве националних елемената у њима, краљевских симбола, портрета владара, војсковођа, духовника, цитата, православних мотива… У чему је смисао мурала, графита и уличних натписа овог типа, ко их наручује и којим поводом, да ли су уметници жртве дискриминације или се полако мења став околине према њиховим делима, сазнајемо кроз  разговор са професионалцима из ове области, као и кроз отворену дискусију са грађанима који свакодневно комуницирају са обојеним фасадама.

Марко Протић

,,Није сваки графит, мурал и улични натпис уметност, већ само онај коме талентовани аутор из своје перспективе да лични печат, када његов рад има естетску димензију, тежину, лепоту и смисао, када ефективно преноси поруку и наводи посматрача да се дубље замисли над њим“, објашњава Марко Протић, један од чланова удружења уметника ,,Проактив фамилија“ из Руме. Он додаје да је један од њихових основних циљева да подстакну друштво на размишљање о битним и смисленим темама, а не да се радови и пароле на јавним површинама обесмишљавају и своде на навијачке сукобе или идеолошка надметања, што је чест случај. ,,Ипак се уметност овог типа пласира на јавним површинама и веома је важно да се њима улепшава, а не нарушава изглед града.“

Један од анкетираних саговорника, пензионер Миљан Вуковић из Београда, на наше питање шта мисли о графитима и муралима искрено коментарише: ,,Откако ме Патријарх Павле сваки дан поздравља са зграде и опомиње нас у пролазу да – Будемо људи – живот ми је постао лепши и променио сам доскорашње мишљење, које баш и није било позитивно. Никад ми није било јасно зашто омладина уништава јавно добро и шврља по зидовима, уз осмех додаје господин Вуковић.

Историјски подсетник

На питање колико често се национални и мотиви краљевине јављају у њиховим делима и који су најзаступљенији, наш саговорник наводи да су им се у почетку радови базирали на историјским симболима везаним, како за краљевину, тако и за српску историју уопште. ,,Осликавали смо мурале везане за период од Косовског боја, па до Другог светског рата. Трудили смо се да комбинујемо слике са цитатима који су обележили дату личност или епоху, а тема су мурала. Често смо сликали портрете историјских личности, заставе, оцила, грбове…Национални и монархистички симболи су доста заступљени у нашим радовима, јер као што знате, имамо веома богату и интересантну историју, а самим тим и инспирација је увек присутна у раду.“ Упитан за мишљење о циљевима и потреби за оваквим начином изражавања, Марко каже да сматра да је кључни циљ да подсетимо народ на нашу историју, на саму њену вредност и лепоту, да покушамо на осавремењен начин да оживимо њен дух, како млади не би заборавили шта се одигравало пре нас и одакле потичемо. На тему наручилаца мурала, уметник тврди да раде искључиво самоиницијативно, а да су наручиоци понекад пријатељи и суграђани, чије идеје и предлоге узму на разматрање и усвоје уколико су им интересантне за реализацију. Као најдражи мурал не би могли да издвоје ниједан посебно, јер како наводи, сви они носе одређену тежину, симболику и сваки је специфичан и упечатљив на свој начин. Иако уметност осликавања јавних површина често са собом носи контроверзне коментаре и реакције околине, каже да су током свог рада наилазили само на подршку и речи хвале.

Н.Е.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости