Повежи се
На врх

У случају смрти Краљице – у Британији је све испланирано

Британска краљица Елизабета II је надуже владајући женски монарх у историји, пуне 64 године је на трону „Империје у којој сунце не залази“. Многи њени поданици су се родили и умрли док је она била на трону. Како је времешна краљица „само човек од крви и меса“, а како су Британци изузетно организовани, припремљен је читав план јасно дефинисаних догађаја који ће наступити након њене смрти.

Крунисање Краљице Елизабете II

Чарлс ће постати краљ. Трон никада не сме бити упражњен и аутоматски након смрти краљице мора на то место дођи наследник. Он ће одмах по преузимању дужности кренути на турнеју по земљи, посетиће Белфаст, Единбург и Кардиф, и разговарати са владама тих држава. Припреме за крунисање почињу моментално, као и полагање заклетве за врховног поглавара Англиканске цркве. Чарлс ће бити прокламован као краљ Чарлс III.

Први који ће сазнати трагичну вест биће премијер. Његов задатак је да сазове ванредну седницу Комонвелта у чијем саставу се налази 15 премијера свих држава чији је суверени владар Краљица. Наредних 36 земаља у којима је Елизабета II церемонијални владар биће накнадно информисани, а ту спадају и Канада, Аустралија и Нови Зеланд.

Народ ће бити информисан на два начина. Први је традиционални начин информисања – гласник, обучен у црно, прочитаће прокламацију испред Бакингамске палате, дан након смрти монарха. Други начин ће бити преко медија. „Би-Би-Си“ ће, као национална мрежа, бити први који ће пренети вест народу. Сви спикери ће бити обучени у црно, радио програми ће бити прекинути и пустиће класичну музику, сваки вид комедије ће бити укинут. Сајт Виндзора ће бити  црн, у знак жалости.

Оба дома парламента, горњи и доњи, биће моментално распуштени. Министри, на челу са премијером, биће у обавези да се врате у земљу ако су у одсуству. Исто се односи и на владе Комонвелта.

Сахрана Краљице Елизабете I, foto: Wikimedia

Следује 12 дана жалости. Све заставе ће бити спуштене на пола копља, осим оне на Бакингемској палати. Та застава се никада не спушта, она симболизује суверенитет земље и њено спуштање би значило да је краљевство освојено. Јавне установе неће радити током периода жалости, осим у хитним случајевима. Спортске манифестације се неће одржавати, а ако буду оджане свака ће почињати са химном.

Краљица ће бити сахрањена девет дана након смрти. Дан њене сахране биће проглашен за национални празник. Уколико умре у иностранству, биће моментално транспортована назад у земљу. Прво ће тело бити положено у Бакингемској палати, а потом у Весминстерском холу, где ће остати до дана сахране. Сахрана почиње у 11 часова и биће одржана у Весминстерској опатији. Сахрани ће присуствовати више од 2.000 позваних представника земаља широм света. Тело ће бити пренето у палату Виндзор, где ће бити сахрањено. Иако ће сахрана бити јавна, сама церемонија полагања ковчега биће приватна. Само ће чланови породице моћи да присуствују, уз представнике цркве.

фото: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Сав новац ће бити промењен. Како британска фунта на свим новчаницама има лик монарха, сав новац са ликом краљице Елизабете II постаће неважећи. У року од 10 дана од смрти Краљице, монетарном заводу ће бити послат захтев за промену новца. Лик следећег монарха ће одмах бити штампан.

Најтежи ће бити, тзв. „Период рефлексије“. Тада ће почети да се говори о резултатима владавине Елизабете II. То представља својеврсни историјски суд и, на неки начин, политичку „осуду“.

Краљица је проживела скоро вековни историјски период, кроз успоне и падове, рат и мир, стварање и распадање империје.

Било како било, краљици Елизабети II желимо још много година на власти.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине