Повежи се
На врх

У односу на поједине, Британска краљица је сиромашна

Најбогатија краљевска породица Европе је она у Лихтенштајну, са процењеним богатством у вредности од 6,5 милијарди евра.

Бумибол Адулџадеј од Тајланда

Елизабета ни близу Бумбиола

Британска краљица има привилегију да користи Бакингемску палату, али њено богатство процењено на 383 милиона евра,  просто „бледи“ у поређењу са богатством од 39 милијарди које има краљ Бумибол Адулџадеј од Тајланда. Краљевска породица Велике Британије није ни близу најбогатијим краљевским породицама Дубаија, Брунеја, Абу Дабија и Саудијске Арабије. Док велико богатство краљевства са Блиског истока не представља неку тајну, богатство европских дворова и није тако познато.

Принц Адам од Лихтенштајна (лево)

Краљеви и банкари – исплатива комбинација

Најбогатија краљевска породица Европе долази из Лихтенштајна. Са процењеним богатством од 6,5 милијарди евра, водећа династија ове мале земље предвођена принцем Ханс-Адамом II, нашла се на првом месту. Готово цело породично богатство долази из сектора банкарства. Породица је и власник значајног броја некретнина. Већи део богатства долази из „ЛГТ групе“, највеће приватне банке на свету, која има инвестиције у вредности од 52 милијарде евра. Банком управљају млађи брат Ханс-Адама, принц Филип и његов син Максимилијан, тако да Ханс-Адам може да се фокусира на дешавања у Лихтенштајну.

Краљ Вилем Александер – Холандија

Холанђани жестоко опорезовани

Династија која има највише трошкова је холандска краљевска династија, коју доприноси и порези коштају 40 милиона евра годишње. Лични трошкови краља Вилијема Александера и краљице Максиме износе око седам милиона евра годишње, док трошкови званичних посета досежу цифру од 26 милиона евра. Ипак, краљевска породица Холандије има сопствене приходе од 170 милиона евра који у највећој мери долазе из власништва у нафтној компанији „Шел“.

Шпанска краљевска породица

Мадрид: Палата од 134 хиљаде квадрата

Иако су трошкови шпанске краљевске породице  четири пута нижи од холандске, ова династија у свом власништву има највећу палату у Европи. Са 3.418 соба и 134.000 метара квадратних простора, Палацио Реал де Мадрид је највећа краљевска резиденција на свету. Она се данас једино користи за церемоније, док краљевска породица живи у скромнијој, Зарзуела палати у предграђу Мадрида. Палату је саградио Филип V од Шпаније, на месту средњовековног мурског замка и завршена је 1755. Први је у њој  живео Шарл III, који се у њу уселио 1764. и тамо остао већи дeо своје владавине. Шпански краљевићи су, такође, једни од најсиромашнијих у Европи и њихово богатство је процењено на свега 4,1 милион евра, мада краљ има плату од 140.000 евра, уз 151.000 за личне трошкове.

Принц Алберт од Монака

Даћете ми четвртину државе, не питам шта кошта

Упркос што влада најмањом независном земљом на свету, принц Алберт II од Монака је један од најбогатијих принчева на свету, са личним богатством од 850 милиона евра. За Алберта се верује да посједује четвртину своје државе и неколико имања у Француској. Он поседује импресивну колекцију старих аутомобила, колекцију маркица и деонице у одмаралишту Монте Карло.

Алберт, принц од Турна и Таксиза

Нема државу, али има богатство

Један од изузетно богатих, а мало познатих је и Алберт, принц од Турна и Таксиза. Династија Турн и Таксиз нема своју земљу, али њен „шеф“ има богатство процењено на 2,6 милијарди евра које укључује велику технолошку компанију, 30.000 хектара шуме у Немачкој и дворац Шлос Емерам.

Норвешка краљевска породица

„Сироти“ Норвежани

Титулу „најсиромашније“ краљевске династије Европе носи краљевска породица Норвешке. Норвешки краљ Харалд V има лично богатство од 10,5 милиона евра, што га чини једним од најсиромашнијих европских монарха. Од норвешке владе добија грант у висини од 15,6 милиона евра који покрива активности принца Хакон и његове жене принцезе Мете Марит.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине