Повежи се
На врх

СРБИЈУ И РУМУНИЈУ ПОВЕЗУЈЕ ВЕЛИКИ ХЕРОЈ! Његова борба је била узор каснијим бунама и устанцима

Његова борба против Турака била узор свим каснијим бунама и устанцима.
У Србији, реч је о једном од најславнијих, а свакако најопеванијих хајдука свих времена. У Румунији је и много више од тога – реч је о великом војсковођи који је народ бранио до Турака и славно у то име погинуо.

Његово име је Старина Новак.

Био је јунак много пре Карађорђа и његова борба против Турака била је узор свим каснијим бунама и устанцима.

У румунској култури се и данас слави као народни јунак и ослободилац због бројних ратних успеха против Турака на подручју данашње Србије, Републике Српске, Румуније, Молдавије и Бугарске.

У српској култури сећање на Старину Новака је претежно сачувано у епским песмама. Према тим стиховима Старина Новак је од зулума побегао у друмске разбојнике, а хајдуковао је по Херцеговини, Босни и Србији. Тако је и почела немилосрдна борба Старине Новака против Турака.

За кратко време је формирао чету, а његова лична храброст и умешност у командовању су довели до тога да му се придружи велики број сељака и слободних хајдука.

Румунски извори су много обимнији – име Старине „Баба“ Новака везује се за време владавине кнеза Михаја Храброг који се борио за ослобођење од Турака 1595. године. Михај Храбри је наводно чету српског хајдука примио у своје редове, а Новака поставио за једног од највиших команданата војске.

У румунском граду Клужу српском хајдуку је чак подигнут споменик народне захвалности. На територији Букурешта постоји и истоимени булевар. Тамошњи народ га није заборавио.

Предање каже да је Старина Новак на превару ухваћен и заједно са саборцима набијен на колац. Њихова тела су остављена гавранима и тек неколико дана касније спаљена 1601. године. Баш на том месту је и подигнут споменик који и данас постоји.

Старину Новака су упамтили и у Републици Српској иако нема доказа да је тамо заиста и био.

На јужној страни планине Романије, изнад Пала, налази се чувена Новакова пећина. Према народном предању ту је хајдуковао са својим братом Радивојем и синовима Татомиром и Грујицом – такође познатим хајдуцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја