Повежи се
На врх

Споменик на Тргу је свима познат, али мало ко зна где је гроб Кнеза Михаила

Трг у самом срцу Београда краси монументална коњаничка статуа Кнеза Михаила. Свакога дана, на хиљаде људи прође поред мермерног лика убијеног кнеза али колико њих зна где је он заправо сахрањен?

С обзиром да династија Обреновић није имала породични маузолеј, Михаило је сахрањен у Саборној цркви у Београду, у гробници његовог оца, кнеза Милоша.

Иако у сенци споменика на данашњем Тргу републике, гроб кнеза Михала представља монументалну скулптуралну целину која глорификује владавину и лик убијеног владара и никако се не сме занемарити.

Споменичку целину чине постамент, саркофаг и бронзана статуа са ликом арханђела Михаила. Постамент, налик мермерном столу, постављен је 1872. године. Он обухвата и мермерну плочу, уоквирену са два стубића, причвршћену о зид, на којој је угравиран натпис:

“КОЈИ ВЈЕРУЈЕ МЕНЕ АКО И УМРЕ ЖИВЈЕЋЕ. ЈОВАН 11,25
КНЕЗУ СРПСКОМ МИХАИЛУ М. ОБРЕНОВИЋУ ИИИ
РОЂЕНОМ 4. СЕПТЕМБРА 1823, ПОГИНУЛОМ 29. МАЈА 1868
УДОВИЦА ЈУЛИЈА”

Изнад је постављен саркофаг, крајем 1874. године, израђен од бакра и украшен бронзаним елементима.

Foto: Istorijski zabavnik

На прочељу, у средини, представљен је грб династије Обреновић са девизом “TEMPUS ET MEUM IUS“, односно “ВРЕМЕ И МОЈЕ ПРАВО”, њиховим породичним мотом. Грб чини штит са оцилима и крстом на чијим крацима су исписане године 1389. када се одиграо Косовски бој, и 1815. када је Милош Обреновић, оснивач династије, подигао Таковски устанак. У преносном значењу реч је о паду и поновном рођењу српске државе.

Штит опасује змија са круном на глави, симбол мудрости и амблем породице Обреновић, која гута себи реп, што симболизује вечност и будућност владајуће династије.

Историјски забавник/Краљевина

Фото: Историјски забавник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Историја