Повежи се
На врх

Шпанска краљевска олимпијска породица

Шпанска краљевска породица је врло несвакидашња када се посматра из мало другачијег угла. Ова династија имала је кроз историју чак пет олимпијаца.

Краљ Хуан Карлос, фото: Charles Dharapak-Pool/Getty Images)

Бивши краљ, Хуан Карлос, био је први олимпијац из краљевске породице. Он је учествовао на Играма у Минхену 1972. године, још док је Шпанија била под бруталном диктатуром генерала Франка. Спорт у ком се надметао било је једрење. Нажалост, није био ни близу медаље, тим Шпаније је завршио такмичење на 15. месту.

Бивша краљица Софија, супруга Хуана Карлоса, још пре њега се надметала на Олимпијским играма. Наступала је за своју родну земљу, Грчку, 1960. године у Риму. Такође је била члан једриличарског тима, али мешовитог. Њен брат, краљ Константин од Грчке, је био капитен тог тима, а она је била у резервном саставу. Освојили су златну медаљу, што је било и очекивано од земље у којој су почеле Олимпијске игре.

Принцеза Кристина, ћерка Хуана Карлоса и Софије, такође се такмичила на престижним играма. Кренула је стопама родитеља и била члан једриличарског тима у Сеулу, 1988. године. Носила је и заставу Шпаније на церемонији отварања шампионата, али тим је завршио 20. и остао без одличја. Учествовала је и на играма у Атланти 1996. године, где је упознала супруга, Ињакија Урдангарина.

Управо Ињаки је следећи члан породице који се учествовао на играма. Представљао је Шпанију у рукомету. Био је учесник на Олимпијским играма у Барселони 1992. године, Атланти 1996. године и у Сиднеју 2000. године. У Сиднеју и Атланти освојио је бронзу.

Садашњи краљ Шпаније, Филип, учествовао је на играма у Барселони 1992. године. Једриличарство је очигледно традиција шпанске краљевске породице, те се и, тада млади, Филип надметао у истој дисциплини. Завршио је на шестом месту. Као и принцеза Кристина, носио је заставу Шпаније на церемонији отварања.

Извор: Royal central

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине