Повежи се
На врх

„Спаљивање“ шпанског краља није злочин

Суд у Стразбуру осудио је Шпанију због пресуде анти-монархистима из Ђироне који су запалили слику шпанског краља Хуана Карлоса.

Шпанија је у уторак са изненађењем примила одлуку Суда за људска права из Стразбура, којом је осуђена због осуде двојице антимонархиста који су 2007. спалили слику тадашњег краља, Хуана Карлоса. Инцидент се догодио 2007. у Ђирони током анти-монархистичких демонстрација. Шпански суд је 2008. осудио Енрикеа Стерна и Ђаумеа Роуруа на затворску казну од 15 месеци, која је замењена новчаном у износу од по 2.700 евра. Они су казну платили, али су „пресавили табак“ и жалили се Суду за људска права који је закључио да је повређено њихово право на слободу мишљења.

У образложењу одлуке наводи се да није реч о „личном нападу на краља, него на оно што представља монархија, односно краљ као симбол државног апарата и снага које су, према тужиоцима, окупирале Каталонију“. Суд је закључио да акција двојице Каталонаца „спада у делокруг политичке критике или дисиденције и као таква представља израз одбацивања монархије као институције“.

Својевремено, док је било у току суђење у Шпанији, ни шпанске судије нису биле усаглашене  у ставу да је реч о кршењу закона које подлеже затворској казни. Пресуда је донета већином гласова (10:6). Шпански Уставни суд је закључио да „право на слободу мишљења коју гарантује Устав има границе и не садржи право на псовке“. Суд је сматрао да Роуру и Стерн нису осуђени због својих политичких уверења већ због изазивања и ширења говора мржње.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Европске краљевине