Повежи се
На врх

Витешки краљ – Сећање на краља Александра Првог

У Белом двору на Дедињу представљена је књига „Александар Први, витешки краљ“ и отворена изложба “Краљ Александар у делима ликовних уметника“.

Аутор књиге и изложбе је члан Крунског већа, Душан Бабац, а повод је 130 година од рођења краља Александра Првог Ујединитеља. Уз поздравну реч принца Александра Карађорђевића, о књизи су говорили истричар Чедомир Антић, професор Чедомир Васић и Гордана Суботић у име издавача „Евробук”. Кроз изложбу слика и цртежа, на којима су краља Александра Првог овековечили чувени сликари: Паја Јовановић, Урош Предић, Влахо Буковац, Џорџ Скот, Васа Ешкићевић, Всеволд Гуљевич, Коста Хакман и други сликари, званице на Белом двору провео је сам аутор, Душан Бабац.

Александар Карађорђевић напоменуо је да је његов деда за свог релативно кратког живота проживео више људских судбина и да ,,док чекамо да му се у Београду, граду у коме је годинама столовао и који је два пута ослобађао у Великом рату, подигне споменик, ова књига треба да буде стални подсетник и мали поменик једне велике историјске личности”.

– Желео сам да приредимо ову јединствену изложбу и књигу, чији је аутор Душан Бабац, који је пре тога урадио и монографију о мом оцу, краљу Петру Другом. Веома је добро да се виде слике и упозна историја мог деде, јер сам веома поносан на оно што је он урадио – изјавио је принц Александар. Према његовим речима, неке од изложених слика налазе се у музејима, приватним збиркама, задужбини краља Петра Првог на Опленцу, а има и оних које су пронађене на тавану Белог двора после повратака Карађорђевића у Србију 2001. године.

Двојезична српско-енглеска Бабчева књига, са више од 300 ретко објављиваних фотографија које представљају историјски извор првог реда, ослања се на архивску грађу и радове познатих домаћих аутора и историчара. Она говори о регенту, команданту и војсковођи у Балканским и Првом светском рату, потом и краљу Срба, Хрвата и Словенаца и првом југословенском краљу , као и његовим мање познатим “улогама” краља визионара, дипломате, неимара, задужбинара, привредника… Посебно место у књизи заузима улога краља Александра у стварању заједничке државе јужнословенских народа и питање да ли се стварањем југословеске државе огрешио о српске националне интересе.

Краљ Александар је, како се на промоцији коментарисало, био “најконтраверзнији Србин 20. века – најспособнији и најоклеветанији владар који је територију своје земље увећао четири, пет пута, формирао династију Карађорђевић”, али и који је “два пута убијен – у Марсеју и у идеолошко-комунистичкој пропаганди”.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више у Новости